Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 13. august 2013Sagsnr.: 21697Dok.nr.: 565312
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 16.07.2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 517 (Alm. del),som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Erling Bonnesen (V)Spørgsmål 517:
”Det forlyder, at de gamle konventionelle bure (uden berigelse med siddepinde,sandbade og redekasser), der er udfaset i EU, i vidt omfang er flyttet til bl.a. Ukraine,hvor produktionen så vil foregå under dårligere forhold med dårligere dyrevelfærd,hvorefter æg derfra bliver eksporteret til bl.a. EU-landene. Ministeren bedes, i detomfang det er muligt, redegøre for, om der er hold i rygterne, og i givet fald, hvadministeren vil foretage sig i den anledning, herunder, hvilke initiativer ministeren viltage til sikring af, at de importerede konsumæg derfra skal leve op til samme høje kravsom de konsumæg, der produceres i EU-landene.”Svar:
Fødevarestyrelsen har oplyst til mig, at man er bekendt med forlydender om, attraditionelle bursystemer fra EU-lande er blevet udført til visse tredjelande. Man kandog hverken be- eller afkræfte oplysningerne.Jeg kan oplyse, at Ukraine fra den 20. februar 2013 er godkendt til eksport af klasse B-æg til EU. Klasse B-æg fra Ukraine må ikke sælges direkte til forbrugerne, men må kunimporteres til fremstilling af ægprodukter eller non-food produkter.Fødevarestyrelsen oplyser, at der siden 20. februar 2013 ikke er importeret æg fraUkraine til Danmark via danske grænsekontrolsteder.Jeg kan oplyse, at alle æg, som importeres fra tredjelande, bliver kontrolleret vedgodkendte grænsekontrolsteder på EU’s ydre grænse. Da alle importerede æg fra
tredjelande for tiden er klasse B-æg, kontrolleres det navnlig, at æggene ikke sælgesdirekte til forbrugerne.Kravene til berigelse af bure til æglæggende høns, jf. Rådets direktiv 1999/74/EF, rettersig alene til medlemslandene og fastsætter ingen bestemmelser vedrørende import, somkan kontrolleres på grænsekontrolstederne.I henhold til WTO-reglerne skal eventuelle restriktioner i forhold til importsædvanligvis være begrundet i sundhedsmæssige forhold (dyre-, folke- ellerplantesundhedsmæssige). EU har ikke opstillet egne dyrevelfærdsmæssige krav tilægproduktion i tredjelande, og det vil i givet fald være EU-Kommissionen, som skalvurdere, om det er muligt at stille disse krav.
Karen Hækkerup
/Frederikke Thye
2