Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1191950_0001.png
1191950_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 7. december 2012Sags. nr.: 18077Dok.nr.: 468731
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 14. november2012 stillet følgende spørgsmål nr. 51 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen.

Spørgsmål 51:

”Ministeren bedes redegøre for, hvordan myndighederne i dag kontrollerer, at der ikkeindføres harsk fiskeolie i Danmark”

Svar:

Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:”Alle partier med fiskeolie importeret fra tredjelande underkastes veterinærkontrol vedankomsten til EU. Veterinærkontrollen består af systematisk dokument- ogidentitetskontrol samt stikprøvevis fysisk kontrol.I Danmark foregår kontrollen med fiskeolie til konsum fra tredjelande ved detgodkendte grænsekontrolsted i Esbjerg havn.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) anbefaler sensorisk kontrol somden bedste måde at teste for harskning. I Danmark underkastes hvert parti fiskeolie tilkonsum fra tredjelande derfor en bedømmelse af, om fiskeolien er egnet til konsum.Denne kontrol består i en sensorisk kontrol, hvor grænsekontrollen bedømmerfiskeolien udseende og lugt.Grænsekontrollen skal påbyde fiskeolien returneret eller destrueret i de tilfælde, hvorden ikke opfylder fødevarelovgivningen.
Det skal understreges, at det er importøren, som har ansvaret for, at importeret fiskeolietil konsum opfylder fødevarelovgivningen, dvs. at fiskeolien ikke er sundhedsskadeligeller uegnet til menneskeføde. Importøren skal som en del af egenkontrollen kontrollere,at fiskeolien opfylder fødevarelovgivningen, inden olien anvendes eller overdrages tilandre.Tredjelandsmyndighederne skal sikre, at fiskeolien og produktionsvilkårene opfylderEU-lovgivningen, at fiskeolien alene hidrører fra fisk, der er egnede til konsum, og atproduktionsanlæggene er godkendt til eksport til EU, inden myndighederne udstedersundhedscertifikater for fiskeolie til EU.Foruden ovennævnte kontrol udføres en stikprøvebaseret kontrol af dels de renefiskeolier, dels de fiskeolier i kapsler, der markedsføres som kosttilskud i de danskebutikker. Dette sker, uanset om fiskeolien er indført fra tredjelande eller viasamhandelslande.I den forbindelse kontrolleres typisk virksomhedernes egenkontrol, herunder analyser afoxidationsparametre, indhold af omega-3 fedtsyrer samt dokumentation for sporbarhedog produkternes holdbarhed.”
Mette Gjerskov
/Frederikke Thye
2