Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1266468_0001.png
1266468_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 28. juni 2013Sagsnr.:21412Dok.nr.:548556
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 25. juni 2013stillet følgende spørgsmål nr. 504 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Lene Espersen (KF).

Spørgsmål 504:

”Ministeren bedes redegøre for Fødevarestyrelsens tilgang til anvendelse af urterneWithania Somnifera (Aswaganda) og Tribulus Terrestris i kosttilskudsprodukter,herunder om det efter ministerens opfattelse er forbudt i Danmark at forhandlekostprodukter indeholdende de to ingredienser, og om et eventuelt dansk forbud er ioverensstemmelse med EU-reglerne på novel food området, samt om ministeren ikkemener, at et eventuelt dansk forbud er ødelæggende for EU´s indre marked og kan havebetydelige negative konsekvenser for danske virksomheder.”

Svar:

Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:”Fødevarestyrelsen kan oplyse, at der ikke er fastsat fælles EU-regler for anvendelse afplanteingredienser i kosttilskud. I Danmark kontrolleres anvendelse afplanteingredienser i det enkelte kosttilskudsprodukt, i henhold til risikovurderingerudarbejdet af Fødevareinstituttet ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU).For så vidt angår planterne Withania Somnifera og Tribulus Terrestris, foreligger derkonkrete risikovurderinger på baggrund af videnskabelig litteratur, som relaterer indtagaf disse planter til en række skadelige effekter. Planteingredienserne WithaniaSomnifera (Aswaganda) og Tribulus Terrestris er ikke omfattet af Novel Food reglerne.Herudover kan Fødevarestyrelsen oplyse, at der ved kontrol af kosttilskud, altidforetages en konkret vurdering af produkternes indhold, samt en partshøring afvirksomheden om dokumentation for sikkerheden af de konkrete produkter.
Hvis en virksomhed ikke kan dokumentere sikkerheden af et markedsførtkosttilskudsprodukt, vil Fødevarestyrelsen ud fra en konkret vurdering af produktetsindhold, og DTU´s risikovurdering af relevante planteingredienser, træffe afgørelse ihenhold til artikel 14 i fødevareforordningen,1som siger at fødevarer ikke måmarkedsføres, hvis de er farlige, dvs. sundhedsskadelige eller uegnede tilmenneskeføde.”
Mette Gjerskov
/Frederikke Thye
Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle principper og krav ifødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og om procedurer vedrørendefødevaresikkerhed med senere ændringer
1
2