Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 1. juli 2013Sagsnr.: 21150Dok.nr.: 547008
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 12. juni 2013stillet følgende spørgsmål nr. 490 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Per Clausen (EL).Spørgsmål 490:
”I forlængelse af de modtagne komitésager om pesticider omdelt som FLF alm. delbilag 258, 259 og 262 bedes ministeren redegøre for, hvordan DTU konkretgennemfører en vurdering af risikoen for indtaget af pesticider, hvor der tageshøjde for kombinationseffekter i forbindelse med stillingtagen til EU-forslag omændrede grænseværdier for indholdet af pesticider i fødevarer.”Svar:
Det er mit mål, at grænseværdierne for sprøjtegifte i vores mad er så lave som muligt,og at der også er taget hensyn til kombinationseffekter. Vi venter fortsat på, at der i EUlaves en konkret model for vurdering af kombinationseffekter. Indtil en sådanforeligger, har vi i Danmark besluttet at lave vores egen vurdering.Når vi i Danmark modtager forslag fra EU-Kommissionen om ændringer afgrænseværdier for rester af sprøjtegifte, foretager DTU Fødevareinstituttet ensundhedsmæssig vurdering af de foreslåede grænseværdier. Ud over vurderinger af deenkelte stoffer foretager instituttet i den forbindelse en foreløbig risikovurdering afmulige kombinationseffekter.For hvert enkelt stof er der fastsat et acceptabelt dagligt indtag (ADI), som angiver denmængde af stoffet, som et menneske dagligt kan indtage gennem et helt liv udensundhedsmæssig risiko.DTU vurderer, at det ikke giver tilstrækkelig sikkerhed, at indtaget af hvert enkelt stofligger under stoffets acceptable daglige indtag. Derimod bør indtaget af forskellige
sprøjtegiftrester, som hver især kan give de samme typer af effekter, vurderes samlet iforhold til det acceptable daglige indtag.I vurderingen indgår den danske befolknings eksponering for de pågældende stoffer.Hvor der er behov for det, detaljeres grundlaget for vurderingen ved at se på, hvorvidthvert enkelt stof kan tilhøre en gruppe af stoffer, hvor indtaget af stofferne bør vurderessammen, fordi de kan give de samme type af effekter. Er dette tilfældet, foretages enkonkret vurdering af indtaget set i lyset af stoffets toksikologi, antallet af stoffer igruppen samt sandsynligheden for, at den danske befolkning udsættes for stofferne. Pådenne baggrund giver DTU Fødevareinstituttet et overslag over, hvorvidt der ved etgivet forslag til grænseværdier for rester af sprøjtegifte kan være problemer i forhold tilkombinationseffekter.
Mette Gjerskov
/Henrik Dammand Nielsen
2