Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1260355_0001.png
1260355_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 14. juni 2013Sagsnr.: 20938Dok.nr.: 541122
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 24. maj 2013stillet følgende spørgsmål nr. 462 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V) og Henrik Høegh (V).

Spørgsmål 462:

”Mener ministeren, at det er rigtigt at servere udenlandsk økologisk frugt til skolebørn,som må behandles med kobbermidler, henset til at i Danmark må hverken økologiskefrugtavlere eller konventionelle frugtavlere benytte kobbermidler?”

Svar:

Da økologisk frugt og grønt generelt indeholder langt færre sprøjtegiftrester endkonventionel frugt og grønt, mener jeg, at det er rigtigt at servere økologisk frugt tilskolebørn.EU’s økologiforordning gælder umiddelbart i alle medlemsstater. Det indebærer, at derikke er mulighed for at fastsætte særlige nationale økologiregler, herunder særlige krav iforbindelse med brug af Ø-mærket. EU’s økologiforordning tillader i nogle situationersprøjtning med kobber ved frugtproduktion. I Danmark forbyder den generelle nationalemiljølovgivning imidlertid denne brug af kobber.Jeg har fået oplyst fra Miljøstyrelsen, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet(EFSA) i forbindelse med vurderingen af godkendelsen af kobber som aktivstof i EU harvurderet, at der er en række miljømæssige problemer ved brug af kobber til sprøjtning.Miljøstyrelsen har imidlertid ikke foretaget en konkret miljøvurdering specifikt fordanske forhold, da der aldrig har været ansøgt om godkendelse af midler med kobbersom aktivstof i Danmark.
Ifølge Fødevarestyrelsen giver frugt fra produktion, hvor der har været anvendtkobbermidler, ikke anledning til fødevaresikkerhedsmæssige betænkeligheder, forudsatat midlerne har været anvendt forskriftsmæssigt.
Mette Gjerskov
/Caroline D. Nordentoft
2