Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1260485_0001.png
1260485_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 14. juni 2013Sagsnr.: 20871Dok.nr.: 538037
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 17. maj 2013stillet følgende spørgsmål nr. 455 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V).

Spørgsmål 455:

”Ministeren bedes i forlængelse af sit svar på FLF alm. del – spørgsmål 365 fremsendeen aktuel status for området vedrørende løsgående søer i Danmark, herunderopfyldelsen og efterlevelsen af de nye regler fra nytår samt oplyse, hvilke initiativerministeren har taget og eventuelt vil tage til sikring af, at danske landmænd ikkeudsættes for urimelig forskelsbehandling i forhold til andre lande i EU.”

Svar:

Jeg kan oplyse, at Fødevarestyrelsen på baggrund af en stikprøveundersøgelseestimerede, at ca. 6 % af danske sobesætninger ikke opfyldte bestemmelsen omløsgående drægtige søer og gylte ved overgangsperiodens udløb den 1. januar 2013. Detbetød, at Danmark i februar i lighed med flere andre EU-medlemsstater modtog enåbningsskrivelse herom fra Kommissionen. Af svaret til Kommissionen af 19. april2013 fremgår, at det er de danske myndigheders opfattelse, at Danmark lever op til sineforpligtelser i relation til reglerne om løsgående drægtige søer og gylte. Dette begrundesmed, at myndighederne har sikret, at direktivbestemmelsen om løsgående drægtige søerog gylte er gennemført, at der er taget initiativer til i tide at gøre debesætningsansvarlige opmærksomme på overgangsperiodens udløb, at der er særligtfokus på bestemmelsen ved velfærdskontrollen i 2013, og at der vil blive reageret medpassende sanktioner, såfremt der ved kontrollen konstateres besætninger, der ikkeoverholder bestemmelsen.
Fødevarestyrelsen har oplyst, at der i øjeblikket kører en kontrolkampagne rettet modefterlevelse af bestemmelsen. Når kampagnen er afsluttet med udgangen af juni 2013, vilder kunne gives en aktuel status over situationen i Danmark.Jeg mener, det er væsentlig at have fokus på efterlevelsen af reglerne både af hensyn tildyrevelfærden, men også fordi manglende efterlevelse skaber ulige konkurrencevilkår iforhold til de producenter, der efterlever kravet om løsdrift. Jeg vil derfor følgesituationen både i Danmark og i de øvrige EU-medlemsstater nøje, og på den baggrundvurdere, om der bliver behov for yderligere initiativer.
Mette Gjerskov
/Cecilie Heerdegen Leth
2