Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1258397_0001.png
1258397_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 10. juni 2013Sagsnr.: 20867Dok.nr.: 538004
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 17. maj 2013stillet følgende spørgsmål nr. 454 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Thomas Danielsen (V)

Spørgsmål 454:

”Ministeren bedes redegøre for de konkrete konsekvenser for den færøske økonomi,såfremt EU's trusler om handelsrestriktioner mod den færøske fiskeindustrieffektiviseres.”

Svar:

EU-kommissionen har ved brev af 17. maj 2013 sendt en notifikation til den færøskelandsstyremand for fiskeri og den danske udenrigsminister om, at Kommissionen agterat iværksætte sanktionsinstrumentet mod Færøerne. Kommissionen oplyser, atproceduren for at iværksætte handelssanktionsinstrumentet er igangsat som konsekvensaf, at Færøerne har forladt forhandlingsbordet og ensidigt udmeldt en kvote for atlanto-skandisk sild, som ikke er bæredygtig.Vi kender endnu ikke indholdet i et eventuelt forslag om sanktioner vedr. atlanto-skandisk sild, men i følge det generelle sanktionsinstrument kan det blandt andetindebære importrestriktioner på produkter af atlanto-skandisk sild og andre arter, somKommissionen i henhold til forordning nr. 1026/2012 om sanktionsinstrumentet måttevælge at definere som ”tilknyttede arter”.Hvorvidt og i givet fald i hvilket omfang eventuelle sanktioner vil have konsekvenser forFærøerne, afhænger blandt andet af, i hvor høj grad Færøerne kan substituere med andremarkeder i stedet for det europæiske, og i hvilket omfang Færøerne foretager kvotebyttermed tredjelande i forhold til de pågældende arter.
Fra dansk side er man i løbende tæt dialog med det færøske landsstyre om sagen, og nåromfang og rækkevidde af eventuelle konkrete sanktioner kendes nærmere, vil der isamarbejde med landsstyret blive søgt foretaget en vurdering af forventede økonomiskekonsekvenser for Færøerne.
Mette Gjerskov
/Henry Damsgaard Lanng
2