Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1260483_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 14. juni 2013Sagsnr.: 20863Dok.nr.: 539169
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 17. maj 2013stillet følgende spørgsmål nr. 453 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V).

Spørgsmål 453:

”Ministeren bedes redegøre for, om ministeren eventuelt i samarbejde med sineministerkolleger vil tage initiativer, der kan bidrage til, at anvendelsen af halmfortsættes eventuelt til andre formål end forbrænding og dermed sikre, atlandbrugets investeringer i produktionsapparat til håndtering af halm ikke erspildte, jf. FLF alm. del – bilag 239.”

Svar:

Regeringen har med ”Vækstplan for vand, bio og miljøløsninger” iværksat en rækkeinitiativer, der skal fremme et markedsskub ved at øge tilgængeligheden af billig ogbæredygtig biomasse, herunder halm, og medvirke til at øge et markedstræk efter de nyebio-produkter. Regeringens bioenergianalyse skal inden udgangen af året se på, om derer de rette vilkår for en effektiv og miljømæssig bæredygtig anvendelse afbiomasseressourcer i den danske energiforsyning.Halm kan også blive et væsentligt supplement til biogasproduktionen i Danmark.Endelig indgår halm som ressource i det regionale vækstpartnerskab 2013, der for nyliger indgået mellem regeringen og Vækstforum for Region Midtjylland. Parterne vil bl.a.undersøge mulighederne for at udvikle og optimere dyrkningsmæssige, teknologiske oglogistiske løsninger i forsyningsleddet til og teknologien for bioraffinering inden forhalm, som eksempelvis vil kunne forsyne bioenergiproduktion.Regeringen betragter således halm som en betydelig ressource fremadrettet inden for enlang række anvendelsesområder.
Mette Gjerskov/Thomas Falke Mortensen