Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1181040_0001.png
1181040_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 20. november 2012Sagsnr.:17900Dok.nr.: 460722
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 30. oktober 2012stillet følgende spørgsmål nr. 45 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Per Clausen (EL).

Spørgsmål 45:

”Hvilke muligheder er der for at reducere landbrugsstøtten til de landmænd, som ikkeoverholder lovgivningen f.eks. i forhold til randzoner langs vandløb?”

Svar:

Jeg har til besvarelsen indhentet bidrag fra NaturErhvervstyrelsen, som jeg henholdermig til: ”Krydsoverensstemmelsesreglerne (KO) gør det muligt at reducerelandbrugsstøtten, hvis landmanden ikke overholder en række forskellige regler, uansetat disse ikke har en direkte tilknytning til den landbrugsstøtte, der søges.Støttenedsættelsen ved overtrædelse af KO - krav fastsættes ud fra overtrædelsens alvor,omfang og varighed. KO - kravene i Danmark, og bedømmelsen af overtrædelser af deenkelte krav, fremgår af styrelsens vejledning om Krydsoverensstemmelse.Der er ikke hjemmel til at fastlægge KO - regler i forhold til randzoneloven, da loven ergennemført som led i implementeringen af Vandrammedirektivet. Vandrammedirektivetindgår pt. ikke i rækken af de direktiver, der i henhold til EU’s regelsæt danner grundlagfor fastsættelse af KO - krav. Til sammenligning kan nævnes, at 2-meter bræmmernelangs naturlige og/eller højt målsatte vandløb og søer er et led i gennemførslen af debestemmelser i Nitratdirektivet, der er omfattet af KO, hvorfor der er KO - krav på 2-meter bræmmerne. Overtrædelse af reglerne om 2-meter bræmmerne kan såledesmedføre en reduktion i landbrugsstøtten.Det skal bemærkes, at der findes andre regler, der har relevans for arealer medrandzoner. Det gælder f.eks. kravet om, at arealerne skal holdes i god landbrugs- og
miljømæssig stand (GLM - reglerne). GLM er omfattet af KO - kravene, og enovertrædelse af disse regler i randzonerne kan derfor medføre en støttenedsættelse.I det omfang der søges om kompensation efter randzoneordningen, vil der endvidere skeen nedsættelse af kompensationen efter denne ordning, hvis reglerne i randzonelovenikke overholdes på de arealer, hvor der søges om kompensation til. De specifikke reglerfor dette fastlægges i den kommende bekendtgørelse om randzonekompensation”.
Mette Gjerskov
/Kim Holm Boesen
2