Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1259116_0001.png
1259116_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 11. juni 2013Sagsnr.: 20770Dok.nr.: 538052
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 14. maj 2013stillet følgende spørgsmål nr. 445 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Jørn Dohrmann (DF).

Spørgsmål 445:

”Under henvisning til artiklen "Små ægproducenter er frustrerede" af 14. maj2013 fra F4Fyn’s hjemmeside (http://www.dr.dk/P4/Fyn/Nyheder/Regionsyddk/2013/05/14/084654.htm) bedes ministeren svare på følgendespørgsmål vedrørende de strikse regler for små ægproducenter og hobbyavlerei Danmark, som Dansk Fjerkræ Forum rejser:• Hvor mange personer i Danmark bliver syge af æg fra hobbyavlere på årsbasis?• Har andre lande i EU de samme regler som i Danmark på dette område?• Hvad er strafferammen ved overtrædelse af reglerne?”

Svar:

Jeg kan indledningsvis oplyse, at de danske regler er ved at blive ændret, så detfremover bliver muligt for hobbyavlere med op til 30 høns under visse betingelser atsælge og forære æg væk, der ikke er salmonellakontrollerede.Salg af primærprodukter fra stalddør er ikke omfattet af EU-lovgivningensbestemmelser om hygiejne og zoonoser. Medlemstaterne er dog forpligtet til at fastsættenationale bestemmelser for stalddørssalg, som tilgodeser hensynet tilfødevaresikkerheden. Det vil således være de enkelte lande, der fastsætter denødvendige bestemmelser. I Danmark har vi valgt en meget restriktiv kontrol for atopnå en høj fødevaresikkerhed og fravær af salmonella i æg til forbrugerne. En kontrol,som har betydet, at vi sidste sommer, opnåede særstatus for salmonella i konsumæg pålinje med Sverige og Finland.
Det har ikke inden for tidsfristen været muligt at indhente oplysninger om andre EU-landes regler på dette område. I mellemtiden er der fundet en løsning, der tilgodeserhobbyavlernes særlige vilkår. Fødevareministeriet eftersender gerne oplysninger omandre landes regler, hvis det stadig ønskes.Det er ikke muligt at opgøre, hvor mange mennesker der bliver syge af salmonella i ægfra hobbyavlere. I 2012 estimerede DTU, at 11 personer i alt blev smittet af salmonellafra konsumæg. Dette meget lave tal er en konsekvens af den store indsats og det tætteprøveprogram, som vi i Danmark har haft i mange år.Strafferammen for at markedsføre æg fra en producent, som ikke er registreret, er somudgangspunkt en indskærpelse. For manglende kontrol for salmonella kan der givesbøde. Er der tale om gentagelsestilfælde eller en bevidst omgåelse af reglerne, anvendeseskalerende myndighedsudøvelse.
Mette Gjerskov
/Lene Carpentier
2