Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1256044_0001.png
1256044_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 3. juni 2013Sagsnr.: 20735Dok.nr.: 534006
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 8. maj 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 428 (Alm. del), som hermed besvares.

Spørgsmål 428:

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 8/5-13 fra Danmarks PelagiskeProducentorganisation vedr. forvaltningen af sild og makrel i Nordatlanten,jf. FLF alm. del - bilag 232”

Svar:

I henvendelsen fra Danmarks Pelagiske Producentorganisation til Fødevareudvalgetbeskriver organisationen baggrunden for kvotefordelingen af atlanto-skandisk sild mel-lem kyststaterne Norge, Island, Rusland, Færøerne og EU.Atlanto-skandisk sild migrerer over store områder i Norskehavet og Barentshavet. Jeghenviser til det vedlagte notat fra DTU Aqua om udbredelse og generelle migrations-mønstre for atlanto-skandisk sild.Det fremgår af rådgivningen fra ICES (International Council for the Exploration of theSea) fra 2012, at makrellens udbredelsesområder i de senere år er udvidet mod nord ogvest og nu overlapper med udbredelsesområderne for sild om sommeren. Som konse-kvens heraf er fangsten af makrel og sild nu blandet i disse områder.I 1996 blev kyststaterne enige om en fordelingsnøgle for atlanto-skandisk sild. Kyststa-terne indgik i 1999 en aftale om en langsigtet forvaltningsplan for atlanto-skandisk sild.I 2007 nåede parterne til enighed om en ny fordelingsnøgle, som ganske rigtigt medfør-te en nedgang i EU’s andel af den samlede kvote, og som stadig er udgangspunktet forfordelingen mellem kyststaterne. Efter denne fordelingsnøgle kan EU-fartøjer fiske 6,51% af den samlede kvote. Fordelingsnøglen er således udtryk for en forhandling, hvoriblandt andet indgår de historiske fangster. Danmark har ca. 35 % af EU-kvoten, og jeg
./.
er enig i, at fiskeriet efter atlanto-skandisk sild er af stor betydning for både fiskere ogforarbejdningsindustri.Det er beklageligt, at kyststaterne ikke har kunnet nå en fælles aftale om atlanto-skandisk sild for 2013. Kommissionen har med brev af 17. maj 2013 notificeret denfærøske fiskeriminister og den danske udenrigsminister om, at Kommissionen agter atbringe det generelle sanktionsinstrument på fiskeriområdet i konkret anvendelse overforFærøerne i relation til atlanto-skandisk sild. Kommissionen oplyser, at proceduren for ativærksætte handelssanktionsinstrumentet er igangsat som konsekvens af, at Færøernehar forladt forhandlingsbordet og ensidigt udmeldt en kvote for atlanto-skandisk sild,som ikke er bæredygtig. Det er beklageligt, at vi er endt her.Færøerne er en meget vigtig samarbejdspartner for EU i forvaltningen af fiskebestande-ne i Nord-Atlanten. Det er derfor vigtigt, at vi sætter alle kræfter ind på at finde en for-handlingsløsning på uenighederne om fordelingen af kvoten for atlanto-skandisk sildfremfor at iværksætte sanktioner. Fra regeringens side arbejder vi aktivt – både over forEU-Kommissionen og Færøerne – for at få forhandlingerne tilbage på sporet.
Mette Gjerskov
/Henry Damsgaard Lanng
2