Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1252566_0001.png
1252566_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 27. maj 2013Sagsnr.: 20661Dok.nr.: 531744
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 6. maj 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 420 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Lene Espersen.

Spørgsmål 420:

”Ministeren bedes kommentere indslaget fra TV2/Bornholm vedrørende laksefiskerisamt redegøre for, hvorledes det kan sikres, at Trolling Master og lignendearrangementer kan fortsætte jf.http://www.tv2bornholm.dk/media/55580/tmb_2013_newsletter_6_dk___uk.pdf,hvoraf bl.a. fremgår, at lystfiskernes fangst af laks vil tælle med i forbrug af kvoterfor erhvervsfiskerne med den konsekvens, at Trolling Master og lignendearrangementer kan blive tvunget til aflysning, da man ellers risikerer, at kvoterneer opbrugt allerede i april.”

Svar:

Indledningsvis kan jeg oplyse, at Kommissionen den 12. august 2011 har fremlagtforslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om en flerårig plan forlaksebestanden i Østersøen og for fiskeriet efter denne bestand. Ifølge Kommissionensforslag skal fangster fra de såkaldte servicefartøjer fremover indgå i kvoten, og fangsterfra disse fartøjer skal efter forslaget rapporteres ved udgangen af hver måned. Europa-Parlamentet (Plenarforsamlingen) vedtog den 22. november 2012 bemærkninger tilforslaget og anbefaler, at alt rekreativt fiskeri indgår i kvotereguleringen ogindrapporteres til myndighederne hver måned.TV-indslaget, der henvises til i spørgsmålet, er fra den 24. november 2012 og optagetumiddelbart efter Europa–Parlamentets vedtagelse af bemærkningerne til forslaget.
I indslaget redegøres for Europa-Parlamentets forslag om, at lystfiskernes fangsterfremover skal være en del af den samlede nationale kvote, og at deres fangster skalfratrækkes i den samlede kvote og indrapporteres til myndighederne.Forslaget til forvaltningsplanen for laks er ikke færdigforhandlet i EU, og der har ikkeværet afholdt møder, hvor Europa-Parlamentets forslag har været drøftet. Aktuelt er dersåledes ingen kvotemæssige problemer for lystfiskere og ”Trolling Master”.I de videre forhandlinger udestår en lang række punkter, der skal tages stilling til. Detgælder bl.a. spørgsmålet om, hvorvidt der skal indføres kvoter til det rekreative fiskeriog i hvilken form, de i så fald skulle implementeres, herunder hvilke administrative ogkontrolmæssige opgaver, der ville følge heraf.Afholdelse af arrangementer som ”Trolling Master” ser jeg som et stort aktiv forBornholm, og i de kommende forhandlinger vil Fødevareministeriet være opmærksompå de udfordringer, der ligger i at finde en løsning, som kan tilgodese alle interesser.Det er dog min umiddelbare vurdering, at vedtagelse af forslaget kan have langeudsigter, fordi vi endnu ikke ved, om det kommende litauiske formandskab for EU vilsætte forslaget på deres dagsorden.
Mette Gjerskov
/Simon Apelblat Thomsen
2