Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 5. december 2012Sagsnr.: 18001Dok.nr.: 461693
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 25. oktober 2012stillet følgende spørgsmål nr. 42 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Per Clausen (EL)Spørgsmål 42:
”Kan det bekræftes, at der godkendes sorter af gmo-planter, der ikke er afprøvet idyreforsøg?”Svar:
Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:”I forbindelse med godkendelsen af genmodificerede planter til fødevare- og foderbrugskal der ifølge retningslinjerne fra Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet(EFSA) foretages dyreforsøg med nye proteiner eller andre nye stoffer, der dannes iplanten som følge af genmodificeringen.Yderligere dyreforsøg kan kræves i det omfang, der foreligger en usikkerhed om desundhedsmæssige effekter af den genmodificerede plante, hvis et dyreforsøg kanmedvirke til at afgøre, om der er negative effekter. For langt de flestegodkendelsessager foreligger der dyreforsøg, hvor dyrene har været fodret med etrelativt højt indhold af den aktuelle genmodificerede plante. Forsøgene er både udført ikyllinger til slagtevægt og i rotter eller mus i 90-dages fodringsforsøg.Der kan dog efter gældende EFSA-retningslinjer godkendes genmodificerede planter,hvor hverken nye proteiner - hvis de forekommer - eller den plantedel, der skal brugestil foder eller fødevarer, er afprøvet i dyreforsøg. Det kunne fx være i en situation, hvordet indsatte gen ikke giver anledning til dannelsen af et nyt protein, eller hvor det nyeprotein i planten er velkendt fra fødevarer eller foder, og hvor andre data i ansøgningen,
herunder sammenlignende undersøgelser, ikke viser et behov for at gennemføredyreforsøg med hele planten eller de dele af planten, der indgår i foder eller fødevarer.DTU oplyser til Fødevarestyrelsen, at det kendskab, som man i dag har tilgenmodificering, samt de informationer, der foreligger i ansøgninger om godkendelse afgenetisk modificerede planter, danner et robust grundlag for vurderingen af degenmodificerede planter. Herudover stilles krav til sammenlignende kemiske analyser,hvor fra det kan konkluderes, om genmodificeringen har givet uventede ændringer, sombetyder, at den genmodificerede plante skal betragtes som væsentlig forskellig fratilsvarende ikke genmodificerede planter på markedet. I de tilfælde, hvor derkonstateres større forskelle, kan det være oplagt at kræve dyreforsøg for at afklare, omforskellene har medført sundhedsmæssige ændringer i den genmodificerede plante.”
Mette Gjerskov
/Frederikke Thye
2