Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1239852_0001.png
1239852_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 22. april 2013Sagsnr.: 20504Dok.nr.: 523104
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22. april 2013stillet følgende spørgsmål nr. 416 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra René Christensen (DF).

Spørgsmål 416:

”Hvad er det, der gør, at man fra dansk side har bragt arbejdsmiljøaspektet op underforhandlingerne af forslaget og arbejdet for en tydeliggørelse af, at medlemsstaterne kanstille krav om arbejdsmiljømæssige beskyttelsesforanstaltninger ud over dem, derfremgik af en tidligere version, og hvad er risikoen for medarbejderne?”

Svar:

Det er korrekt, at Danmark har bragt arbejdsmiljøaspektet op under forhandlingerne afforslaget.I en tidligere version af forslaget fandt Arbejdstilsynet, at der kunne opstå tvivl om denjuridiske status af forslaget i forhold til arbejdsmiljøreglerne. Fødevarestyrelsen rettedepå den baggrund henvendelse til Kommissionen og bad om at få tilpasset forslaget, såder ikke kunne rejses tvivl om den juridiske status af forslaget i forhold tilarbejdsmiljøreglerne. Kommissionen har imødekommet det danske ønske i detforeliggende forslag. Det er nu tydeliggjort i forslaget, at medlemsstaterne kan stillekrav om arbejdsmiljømæssige beskyttelsesforanstaltninger ud over de i forslagetnævnte.Forslaget har været forelagt Arbejdstilsynet, som vurderer, at forslagets krav omarbejdsmiljømæssige beskyttelsesforanstaltninger og referencer til den relevantearbejdsmiljølovgivning er korrekte og fyldestgørende.Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) har risikovurderet de femkobaltforbindelser som forbindelser af sporstoffer i foder. EFSA har udtalt, at
anvendelserne ikke medfører negative effekter for menneskers og dyrs sundhed eller formiljøet. EFSA har dog påpeget, at det er farligt at indånde kobaltstøv, og at man ikkebør indånde stoffet. Forslaget specificerer på den baggrund visse arbejdsmiljømæssigebeskyttelsesforanstaltninger, der skal følges i arbejdet med kobaltstøv.
Mette Gjerskov
/Lene Carpentier
2