Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1252583_0001.png
1252583_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 27. maj 2013Sagsnr.: 20498Dok.nr.: 530465
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 19.04.2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 412 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Lene Espersen (KF).

Spørgsmål 412:

”Af ministerens svar til Landbrug & Fødevarer den 12/3-13, jf. svar på FLF alm. del -spørgsmål 217, fremgår det, at randzoner om enkeltmandssøer er af hensyn tilbeskyttelse af grundvandet. De eksisterende beregninger af randzonernes effektomhandler imidlertid alene tab af næringsstoffer til overfladevandmiljøer. Ministerenbedes fremlægge dokumentation for effekten af randzoner om enkeltmandssøer, for såvidt angår beskyttelsen af grundvandet”.

Svar:

Vandmiljøindsatsen er miljøministerens ressort, hvorfor jeg har anmodet om et bidragfra Miljøministeriet. Miljøministeriet ved Naturstyrelsen oplyser følgende, som jeghenholder mig til: ”Kravet om randzoner om enkeltmandssøer begrundes af hensyn tilbegrænsningen af pesticider, kvælstof- og fosfortilførsel til overfladevand, og også afhensyn til beskyttelse af grundvandet. Desuden vil randzonerne have et positiv bidrag tilnaturtilstanden i småsøerne. Endelig bidrager randzonerne ved småsøer også til merenatur.Det fremgår af ”Videnstatus for sammenhængen mellem tilstanden i grundvand ogoverfladevand, søer”, Baggrundsnotat 4 til Arbejdsrapport fra Miljøstyrelsen nr. 21,2002, Danmarks og Grønlands Geologiske Undersøgelse, at udvekslingen af grundvandmellem søer og grundvand kan påvirke tilstanden i både søvand og grundvand.Udsivning af forurenet søvand til grundvandet kan eventuelt have en negativ indflydelsepå grundvandets kvalitet.
Naturstyrelsen forventer i 2013 at igangsætte et projekt, der skal forbedrevidensgrundlaget omkring interaktionen mellem grundvand og natur, herundersmåsøer/vandhuller.”
Mette Gjerskov
/Kim Holm Boesen
2