Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Enheden for EU og internationale forhold/JWP/CASADen 17. april 2013
Samråd i Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
onsdag den 17. april 2013
Samrådsspørgsmål AA:
"Ministeren bedes redegøre for sin indstilling til den kommende dagsorden for
rådsmøde (landbrug og fiskeri) den 22. april 2013 samt eventuelle sager, hvortil
der søges mandat i Europaudvalget."
[Det talte ord gælder]
- Alle sagerne på dagsordenen er til orientering.
1.-4. Landbrugsreformen
- Både Europa-Parlamentet og Rådet fastlagde deresforhandlingsmandater på landbrugsreformen tilbage imarts. Jeg synes, at vi med Rådets generelle indstil-ling har et godt udgangspunkt. Jeg er særligt tilfredsmed, at vi fik en meget fornuftig løsning på spørgs-målet om den interne omfordeling.
- Men der er jo altid både plusser og minusser, når manskal finde et kompromis mellem 27 lande.1/4
- Nu skal de såkaldt uformelle trilogforhandlinger mel-lem Rådet, Europa-Parlamentet og Kommissionen igang. Der er allerede planlagt over 30 møder frem tiljuni. På rådsmødet vil formandskabet give en kort sta-tusredegørelse efter de første møder. Jeg krydser fort-sat fingre for, at vi kan have et kompromis i juni.- Et andet væsentligt punkt er, at vi også kommer igang med at drøfte overgangsforslaget. Det er klart, atvi ikke kan blive klar til at gennemføre reformen franytår. Det har Kommissionen jo også tilkendegivet.- Jeg lægger stor vægt på, at vi sikrer tid til gennemfø-relse af reformen i medlemsstaterne, så både myndig-heder og landmænd kan følge med.- Derfor mener jeg grundlæggende, at den nye land-brugspolitik først kan træde i kraft fra 2015.
5.-6. Fiskerireformen
- Forhandlingerne om reformen af den fælles fiskeripo-litik er også gået ind i fasen med uformelle trilogermellem Rådet, Europa-Parlamentet og Kommissio-nen.
- På grundforordningen er der foreløbig afholdt 4 mø-der, mens yderligere 3 møder allerede er planlagt. Vimå nok forvente, at der kan blive behov for flere.Men der er også rigtig mange brikker, der skal faldepå plads i et stort kompromis.
2/4
- Man er begyndt at drøfte de svære politiske emnersom MSY1, flerårige forvaltningsplaner, miljøforplig-telser og udsmidsforbud, men var ikke nået til enig-hed om noget endnu.
- Jeg forventer, at formandskabet på rådsmødet vil giveen status for forhandlingerne med Europa-Parlamentetog på den baggrund indlede drøftelserne om nogle afde mere politiske emner. Det er stadig formandska-bets ambition at kunne nå frem til en samlet aftale ijuni.
- På markedsordningen vil der også være en status fraformandskabet på rådsmødet. Her har man afholdt 2møder, og et tredje er planlagt. Der er især uenighedom forbrugeroplysning, hvor der stadig er udeståen-der i forhold til, hvordan fisk og fiskevarer skal mær-kes, og om det skal være obligatorisk eller frivilligt.
- Overordnet er det min holdning, at kravene til mærk-ning ikke skal blive mere komplicerede. Meget detal-jerede og specifikke krav til mærkning risikerer atforvirre forbrugerne. Derudover er det vigtigt, at reg-lerne om mærkning i markedsordningen er i overens-stemmelse med den generelle fødevarelovgivning.
7. Handlingsplan om utilsigtet fangst af havfugle
- På rådsmødet vil Kommissionen præsentere en hand-lingsplan om reduktion af utilsigtet fangst af havfugle1
MSY: maksimalt bæredygtigt udbytte
3/4
i fiskeriredskaber. I første omgang er det vigtigt at fåafdækket, hvor stort problemet er, og hvor det findes.
8. Teknisk tilpasning af fiskeriprotokol med Mauretanien
- EU og Mauretanien blev enige om ny fiskeriprotokoli juli 2012, og jeg forelagde sagen for udvalget i ok-tober 2012.
- Parterne har nu efterfølgende forhandlet om nogletekniske justeringer til aftalen. Det drejer sig blandtandet om en forøgelse af visse bifangstprocenter ogindførelse af en begrænset bifangstkvote for blæk-sprutter ved uundgåelige bifangster i rejefiskeriet.
- Der er, som nævnt, tale om nogle tekniske justeringer,som ikke indebærer ændringer af reel betydning i for-hold til bæredygtigheden.
- Fra dansk side holder vi os generelt til den tilgang tilfiskeripartnerskabsaftaler, som der var enighed om iFødevareudvalget tilbage i januar 2011, hvor derblandt andet blev lagt vægt på at sikre et bæredygtigtfiskeri og menneskerettigheder.
Siden sidst
- Jeg vil ikke nævne nogen punkter under siden sidst.
4/4