Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1240604_0001.png
1240604_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 24. april 2013Sagsnr.: 20422Dok.nr.: 522792
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 16. april 2013stillet følgende spørgsmål nr. 405 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Lene Espersen (KF), Erling Bonnesen(V), René Christensen (DF) ogMette Bock (LA).

Spørgsmål 405:

”Ministeren bedes redegøre for indholdet af den omtalte korrespondance medEU om randzonekompensation, jf. http://www.dr.dk/radio/player/?psdb/radioavis-13316”.

Svar:

Jeg stiller mig uforstående over for de påstande, der fremføres i indslaget i radioavisen.På intet tidspunkt har Fødevareministeriet haft en korrespondance med EU-Kommissionen om randzoneloven.Hvordan Bæredygtigt Landbrug er nået frem til udsagnet om, at EU-kommissionenskulle have erklæret den danske randzonelov ugyldig, vil jeg lade være op til dem atforklare.Fødevareministeriet har alene ført drøftelser med EU-Kommissionen om randzonekom-pensationsordningen, der har ophæng i Landdistriktsprogrammet, idet Landdistriktspro-grammet er medfinansieret fra EU. Drøftelserne med EU-Kommissionen har alene ved-rørt mindre tekniske justeringer til kompensationsordningen, som er helt sædvanlige, oghar ikke indflydelse på ordningens godkendelse eller udbetalingen af kompensationen.Den ene justering angik, at der ikke skulle være et forbud mod at anvende jordforbed-ringsmidler i randzonerne. Med justeringen gøres ordningen, som beskrevet i Landdi-striktsprogrammet, mindre restriktiv og bringes i fuld overensstemmelse med randzone-lovens krav, der ikke indeholder forbud mod brug af jordforbedringsmidler.
Den anden justering vedrører en afgrænsning mellem kompensationsordningen og andrestøtteordninger i Landdistriktsprogrammet, så der ikke udbetales overkompensation idet tilfælde, at en landmand eller en lodsejer skulle ønske at kombinere randzonekom-pensation med andre støtteordninger under Landdistriktsprogrammet.Det er helt almindeligt, at Landdistriktsprogrammet bliver justeret 2-3 gange om året,og Fødevareministeriet har derfor en løbende korrespondance med EU-Kommissionenherom. Justeringer til Landdistriktsprogrammet kan omfatte forslag til nye ordninger ogjusteringer til allerede godkendte støtteordninger. Der er således intet usædvanligt i, atder løbende efter behov foretages justeringer til godkendte ordninger, og de her omtaltetekniske justeringer til kompensationsordningen har på ingen måde påvirket gyldighe-den af den godkendelse af randzonekompensationsordningen, som EU-Kommissionenmeddelte i juli 2012.
Mette Gjerskov
/Kim Holm Boesen
2