Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 10. april 2013Sagsnr.: 19736Dok.nr.: 510509
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 7. marts 2013 stilletfølgende spørgsmål nr. 297 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stillet efterønske fra Per Clausen (EL).Spørgsmål 297:
”Kan ministeren bekræfte, at kontrolkrav i forbindelse med salg af æg fra småbesætninger er væsentlig mindre omfattende i Danmark, hvor der bl.a. krævesblodprøver og gødningsprøver, og vil ministeren oplyse, hvorfor der ikke indføres regleri Danmark, som dem man f.eks. kender fra Sverige?”Svar:
Danmark har i mange år haft en handlingsplan for salmonella i fjerkræ, herunderkonsumæg. Handlingsplanen for konsumæg omfatter alle led af produktionen fraavlsdyr til de dyr, hvis æg sælges ved stalddøren, uanset størrelsen på flokken. Derfor eralle æg, der markedsføres, omfattet af kontrolprogrammet, så forbrugerne kan forvente,at æg købt i supermarkedet såvel som ved stalddøren er fri for salmonella.Hobbyavlere med racehøns kan ikke skaffe dyr fra godkendte rugerier. Derfor har Fø-devarestyrelsen i samarbejde med DTU udarbejdet et prøveprogram, som giver en sik-kerhed for æg lagt af racehøns, der svarer til den, som gælder æg fra alle andre dele afkonsumægsproduktionen.I Sverige er der ikke krav om undersøgelse for salmonella af flokke, der leverer tilstalddørssalg, når flokken er på under 200 dyr. Sverige har imidlertid et generelt megetlavere niveau af salmonella, end vi har i Danmark. Det betyder, at smittepresset fraomgivelserne er lavere, og risikoen for smitte er mindre end i Danmark. På baggrund af
et mere intensivt kontrolprogram kan vi dog nå et beskyttelsesniveau, som svarer til detsvenske. Det er derfor, vi har kunnet opnå særstatus for konsumæg i EU på lige fod medSverige og Finland.
Mette Gjerskov
/Lene Carpentier
2