Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og FiskeriChristiansborg1240 København K
J.nr. NST-401-00699Den 11. marts 2013
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 23. februar2013 stillet følgende spørgsmål nr. 269 (alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Henrik Høegh (V) og Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål nr. 269 (alm. del)
Ministeren bedes bekræfte, at der er medtaget en betydeligt større andel af småvandløb med under 10 km2 oplandsareal i tidligere Nordjyllands Amt, tidligereÅrhus Amt og tidligere Fyns Amt, end i tidligere Storstrøms Amt og tidligereVestsjællands Amt, og at individuelle forskelle i amternes målsætning af vandløbved amternes regionplanlægning ligger til grund for disse lokale forskelle i omfangaf medtagelse af små vandløb med under 10 km2 oplandsareal i vandplanerne.Ministeren bedes redegøre for, hvilke initiativer ministeren vil iværksætte for atfjerne disse individuelle amtslige forskelles aftryk i vandplanerne, således at derikke kommer forsumpning, der kan henføres hertil (Jf. Naturstyrelsen:”Karakteriseringen af vandløb og indsatsprogrammet på vandløbsområdetArbejdspapir fra Miljøministeriets Arbejdsgruppe om vandløb” December 2011.Miljøministeriet. http://www.naturstyrelsen.dk/NR/rdonlyres/0D89E074-67E9-4C4F-9461-16ACFE0BD4B5/0/Notatarbejdspapir_vandl%C3%B8bsomr%C3%A5det_221211.pdf : s. 12: ”forskelle skyldes primært forskelle i amternes intensitet i arbejdet medat kortlægge og fastlægge målsætninger for de enkelte vandløb”, samt s. 17: ”Udvælgelsen af omfattede vandløb er fortsat grundlæggende baseret på amternesvurderinger.” samt kort s. 13 og udskrift af kort over vandløb omfattet afvandplaner, endelig, p.t. ophævet versionhttp://miljoegis.mim.dk/cbkort?profile=miljoegis_vandrammedirektiv2011).
Svar
Det kan oplyses, at der er regionale forskelle på forekomsten af vandløb iDanmark. Der er f.eks. generelt flere vandløb i Nordjylland, end der er påSydsjælland.I overensstemmelse med den tidligere regerings beslutning, blev vandplanernegrundlæggende baseret på de vandløb, der var omfattet af amternesregionplanmål.Da Naturstyrelsen sendte de første udkast til vandplaner i høring i 2010 indgik28.000 km vandløb ud af Danmarks i alt ca. 70.000 km vandløb.Miljøministeriet • Børsgade 4 • 1215 København KTlf. 72 54 60 00 • Fax 33 32 22 27 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
De fleste vandløb fandt man i det tidligere Storstrøms Amt, mens færre kunnefindes længere nordpå i de tidligere Københavns, Frederiksborg og VestsjællandsAmter.Foranlediget af høringssvar og et ønske om at fokusere indsatsen på vandløb medden højeste naturværdi samt ønsket om en harmoniseret udpegning af hvilkevandløb, der skal indgå i vandplanlægningen, blev antallet af vandløb reduceretforud for offentliggørelsen af de nu hjemviste vandplaner i 2011, således at ca.6.000 km vandløb med lille potentiale for god naturkvalitet udgik. Fælles for dissevar generelt, at de også i amternes regionplaner havde en lempet målsætning.For vandløbene i det tidligere Storstrøms Amt betød det en relativt stor reduktion iomfanget af vandløb omfattet af vandplanerne.Omfanget af små vandløb omfattet af vandplanerne med under 10 km2oplandsareal er højest indenfor de tidligere Århus, Vejle og Nordjyllands Amter.Dette er forventeligt, da der naturligt vil være flere vandløb i et bakketmorænelandskab end i et fladt.En kvalitetssikring af karakterisering af vandløb som naturlige/kunstigegennemført af Naturstyrelsen i efteråret 2012 vil sikre yderligere ensartethed påtværs af landet.Frem mod næste planperiode skal der tilvejebringes et bedre grundlag forprioritering af vandløbsindsatsen gennem en vurdering af de danske vandløbsnaturværdi. De danske vandløbs naturværdi vil bl.a. blive drøftet i det nedsatteVandløbsforum, inden der træffes endelig beslutning om omfanget af vandløbomfattet af vandplanerne i 2. vandplanperiode.
Ida Auken
/
Helle Pilsgaard
2