Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1175501_0001.png
1175501_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 7. november 2012Sagsnr.:17665Dok.nr.:454093
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 11. oktober 2012stillet følgende spørgsmål nr. 24 (alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra Henrik Høegh (V).

Spørgsmål 24:

Ministeren bedes redegøre for, om den rådgivning, som ministeren har modtagetfra DTU Aqua, har taget højde for, at østers også reproducerer sig på lavt vand, og vilministeren tage initiativer for en sikre et tættere samspil mellem praktikere og forskere,når der udarbejdes vurderinger m.v.

Svar:

NaturErhvervstyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg henholder mig:I forbindelse med en eventuel åbning af et fiskeri efter østers i et Natura 2000 områdeforudsættes det, at det ansøgte fiskeri er blevet konsekvensvurderet af DTU Aqua.Erhvervet har for sæsonen 2012/2013 haft ønske om at fiske 250 tons østers i habitat-området Nissum Bredning. I 2012 er DTU Aqua derfor blevet bedt om at udføre enscreening af Nissum Bredning med henblik på at vurdere, hvorvidt der er en fiskbarbestand af østers i området.DTU Aqua har vurderet, at østersbestanden i Nissum Bredning ikke kan bære et fiskeri.Bestanden er forsat faldende, og det er derfor nødvendigt at sikre bestanden med fiskerip.t., for at sikre at der også fremover findes en bestand af østers i området.DTU Aqua har vurderet, at bestanden af østers udenfor habitatområdet vil kunne bære etbegrænset fiskeri på 200 tons, idet mindre end 10 procent af den samlede fiskbarebestand i Limfjorden opfiskes. Med udgangspunkt i denne biologiske rådgivning er dertruffet beslutning om ikke at tillade et fiskeri efter østers i Nissum Bredning, men åbne
op for et begrænset fiskeri udenfor dette område.Bestandsundersøgelser af østers i Limfjorden har aldrig tidligere inddraget bestande,som findes på det lave vand (3-4 meter), da der ikke fiskes på lavt vand blandt andet pågrund af ålegræs. DTU Aqua bekræfter, at der er en bestand af østers på lavere vand –størrelsen af denne bestand og hyppighed af rekruttering er dog ukendt. I historiskperspektiv har der ikke været indikationer af en udvandring af østers fra lavt vand tildybt vand. Rekrutteringen på lavt vand antages derfor ikke at influere på rekrutteringen,som foregår på det dybere vand. På nuværende tidspunkt antages det, at der er tale omto bestande – en på lavt vand og en på dybt vand.Der er igangsat initiativer, som skal afsøge mulighederne for at flytte østersyngel fralavere vand til dybere vand.Udfærdigelse af konsekvensvurderinger og screeninger baseres på videnskabeligebiologiske data og analyser, og det er ikke min hensigt at ændre på dette. Efterfærdiggørelse af vurderingerne er der følgelig en dialog med interessenter, og der ernetop til dette formål nedsat et Udvalg for Muslingeproduktion underFødevareministeriet. I dette forum drøftes de udarbejdede bestandsanalyser mv. for bådemuslinge- og østersfiskeri, og her er der mulighed for at fremføre meninger, holdningerog bidrag til forbedringer og ændringer til vurderingerne, hvilket sikre inddragelse iprocessen.
Mette Gjerskov
/ Mette Selchau
2