Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1227255_0001.png
1227255_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 18. marts 2013Sagsnr.: 19359Dok.nr.: 508314
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 22.februar.2013stillet følgende spørgsmål nr. 237 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Erling Bonnesen (V)

Spørgsmål 237:

”Med henvisning til indslaget i TV2 Nyhederne kl. 22.00 den 21. februar 2013, hvoraffremgik, at EU-revisionsretten var på kontrolbesøg hos en jysk landmand for at kontrol-lere både landmanden og de danske myndigheders kontrol, bedes ministeren redegørefor kontrolbesøget”.I den forbindelse bedes ministeren oplyse, hvorfor der skulle så mange kontrollører til atkontrollere en landmand, samt hvilke initiativer ministeren vil tage for at forenkle kon-trollerne og herunder sikre, at kontrolressourcerne omdirigeres til steder og lande, hvorder kunne være større sandsynlighed for, at der er noget at komme efter.”

Svar:

Den Europæiske Revisionsret blev oprettet i forbindelse med Bruxelles-traktaten i 1975og har siden haft til formål at revidere forvaltningen af EU's midler og derved sikre,atEU's skatteydere får mest muligt for deres penge. Et formål som både Rådet og Europa-Parlamentet ved gentagne lejligheder har støttet.Revisionsretten er et kontrolorgan, der refererer til Europa-Parlamentet og Rådet. Revi-sionsretten er et uafhængigt organ, der selv udvælger hvilke lande, forvaltningsområderog støttemodtagere, den vil kontrollere. Det har jeg som minister ingen mulighed for atpåvirke, og ønsker det naturligvis heller ikke.Resultaterne af Rettens undersøgelsersammenfattes i rapporter, der efterfølgende bliverforelagt Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen samt de nationale regeringer.Revisionsretten var den 21. februar 2013 på kontrolbesøg hos tre danske modtagere afEU-støtte. Retten har som en del af sine beføjelser, at den selv bestemmer, hvilke støt-temodtagere den vil besøge. De tre støttemodtagere havde hver deres støtteordning, somblev kontrolleret. Derfor var der deltagere fra Ringkøbing-Skjern Kommune, Fødeva-reministeriet, Miljøministeriet samt fire deltagere fra Revisionsretten.
Det kan umiddelbart virke voldsomt for den enkelte landmand, der oplever så mangepersoner på sin ejendom, men det er vigtigt, at Danmark stiller med de nødvendige del-tagere for at kunne besvare kompetent på alle Revisionsrettens spørgsmålunder heledens besøg. Det gør det muligt at afklare eventuelle misforståelser, som ellers kunnemedføre, at der bliver rejst uberettiget kritik af den danske administration af EU’s mid-ler.Når der i andre tilfælde er tale om interval kontrol, har jeg bedt ministeriet om at undgå,at der deltager flere kontrollanter end nødvendigt.
Mette Gjerskov
/Benjamin Nauta Ibsen
2