Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1229224_0001.png
1229224_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 20. marts 2013Sagsnr.: 19321Dok.nr.: 507077
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 21. februar 2013stillet følgende spørgsmål nr. 235 (Alm. del), som hermed besvares.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra ikke-medlem af udvalget (MFU) Hans ChristianThoning (V).

Spørgsmål 235:

”I forbindelse med historierne, om at tyske turister aflyser deres ferie i Danmarki kølvandet på sagen om hunden Thor - jf. artiklen i DR Nyheder den 5.februar 2013. ”Historien om Thor gør tyske turister urolige – bedes ministerenredegøre for behovet for at ændre eller klarlægge de regler, der knytter sig tilhundeloven.”

Svar:

Jeg har kendskab til to konkrete sager om hunde, begge med navn Thor, som i denseneste tid har givet anledning til debat om hundeloven - også i Tyskland.Den første sag omhandlede en blandingshund, som efter politiets vurdering var enkrydsning, hvori en eller flere forbudte hunderacer indgik. Den seneste sag omhandledeen schæferhund, der efter politiets afgørelse skulle aflives efter hundelovens § 6, stk. 5,om skambid.På baggrund af disse sager har både hundelovens forbud mod bestemte hunderacer ogkrydsninger heraf og bestemmelsen om aflivning ved skambid givet anledning til debati Tyskland.Den såkaldte forbudsordning trådte i kraft den 1. juli 2010 og indebærer, at besiddelseog avl af 13 nærmere bestemte hunde, hvori de omfattede hunde indgår, er forbudt, jf.hundelovens §§ 1 a – 1 b. Forbuddet mod besiddelse af de pågældende hunderacerbetyder derudover, at det er forbudt for privatpersoner, herunder turister, at medbringede forbudte hunde under f.eks. et ferieophold i Danmark. Herudover er det forbudterhvervsmæssigt at indføre de pågældende hunde, herunder krydsninger, i landet.Det skal bemærkes, at forbuddet mod visse hunderacer ikke omfatter hunde, der alene eri transit her i landet. Transit af hunde, der er omfattet af forbuddet, er således fortsattilladt, hvis hundene ikke forlader transportmidlet – bortset fra ganske kortvarige ophold
uden for transportmidlet, når det er nødvendigt at lufte hunden – og transporten foregåruden unødige ophold her i landet.Tyske turister er meget velkomne som feriegæster i det danske sommerland – også medderes hunde. Jeg er meget opmærksom på betydningen af, at man som feriegæst kan fåinformation om de danske regler. På Fødevarestyrelsens hjemmeside findes derinformation om reglerne i hundeloven på engelsk, ligesom ministeriet også har været idialog med ambassaden i Berlin omkring information til feriegæster. Det er minforhåbning, at kommunikationen kan tjene til at berolige bekymrede feriegæster.Med hensyn til spørgsmålet om, hvorvidt der, i lyset af de konkrete sager, er behov forændring af hundeloven, kan jeg oplyse, at der i overensstemmelse med forarbejderne tilændringen af hundeloven i 2010 skal gennemføres en evaluering loven i løbet af 2013.Evalueringen vil udover forbudsordningen omfatte aflivning i forbindelse med skambid.I hvilket omfang hundeloven skal revideres vil afvente den kommende evaluering.
Mette Gjerskov
/Cecilie Heerdegen Leth
2