Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1175547_0001.png
1175547_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 7. november 2012Sagsnr.: 17654Dok.nr.: 454047
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 11. oktober 2012stillet følgende spørgsmål nr. 23 (alm. del) som hermed besvares.

Spørgsmål 23:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 9/10-12 fra LimfjordsfiskernesØstersforening vedrørende kvoten på østers i Limfjorden, jf. FLF alm. del - bilag10.

Svar:

Limfjordsfiskernes Østersforening v/Reinhardt Schmidt oplyser, at min udmelding omen kvote for østersfiskeriet i Limfjorden i år er i strid med sandheden og et udtryk forbestillingsarbejde. Det er beklageligt, at foreningen mener, at min beslutning om ikke attillade fiskeri efter østers på en bestand, hvor der ikke er påvist rekruttering, ikke er ibåde erhvervets og bestandens interesse.Jeg har truffet min beslutning med udgangspunkt i den faglige rådgivning fra DTUAqua. DTU Aqua vurderer, at der er behov for omkring 1481 tons østers for at sikre etfremtidigt reproduktionspotentiale. Da bestandsvurderingen blev foretaget i foråret 2012,var den på omkring 1521 tons, og der er siden hen foregået et fiskeri efter østers. Det erkorrekt, at vurderingen kun omfatter østers i det fiskbare område og således ikkeinddrager lavvandsbestanden, som findes på 3-4 meters dybde. Men dennelavvandsbestand har aldrig tidligere indgået i vurderinger af østersbestanden i området,og der foreligger ikke viden om, hvor stor denne bestand er, ej heller om derforekommer rekruttering. DTU Aqua anser lavvandsbestanden som en særskilt bestand,som ikke umiddelbart har betydning for rekruttering i bestanden på det dybere vand i detfiskbare område.Et yderligere fiskeri på en bestand, som i forvejen er på et minimum, og hvor der ikke erregistreret nævneværdig rekruttering siden 2005, vil ikke være bæredygtigt forbestanden. Fiskeriet skal være bæredygtigt, og det er derfor, jeg ikke på nuværende
tidspunkt kan tillade, at der åbnes for et fiskeri i et naturbeskyttet område som NissumBredning. Jeg mener ikke, at foreningens ønske om at tillade et fiskeri er baseret på enbæredygtig vurdering. Vi er nødt til at sikre, at bestanden af østers består, og at der ogsåfremover kan fiskes østers i Limfjorden.Danmark er underlagt en række forpligtelser, bl.a. under Habitatdirektivet, hvor gunstigbevaringsstatus skal sikres for de udpegede marine naturtyper og arter. Dette sikres ikkeved at fiske på en bestand, som er i tilbagegang.Jeg har fuld forståelse for, at dette erhverv har stor lokal og socioøkonomisk betydning.Men for at erhvervet kan forsætte med at eksistere, er vi nødsaget til at sikre, at der er enfiskbar bestand af østers - også for fremtiden. Bestanden af østers lider i disse år underringe tilvækst.
Mette Gjerskov
/Mette Selchau
2