Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1222652_0001.png
1222652_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 6. marts 2013Sagsnr.: 19148Dok.nr.: 502904
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 12.februar 2013stillet følgende spørgsmål nr. 208 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V).

Spørgsmål 208:

”Ministeren bedes redegøre for reglerne for bake off, herunder om der gælderforskellige regler i de forskellige butikstyper. I de forskellige situationer bedesredegjort for forholdsreglerne for, at man hverken som kunde eller butiksassistent,kan forurene varerne med snavsede uvaskede hænder, som f.eks. hvisman som kunde fortryder sit valg af produkt, efter at man har taget det opmed snavsede hænder, og så sætter varen tilbage.

Svar:

Jeg har anmodet Fødevarestyrelsen om at redegøre for de gældende regler for bake off:”Reglerne for indretning og drift ved produktion af brød ved bake off fremgår afhygiejneforordningen. Det er de samme regler, der gælder for alle butikstyper. Medhensyn til reglerne for at undgå forurening af de færdigbagte brød gælder ligeledes desamme regler for alle butikstyper. Her gælder, at en fødevarevirksomhed skal sikre, atfødevarerne beskyttes mod kontaminering som kan gøre dem uegnede til konsum, ellersom kan gøre dem sundhedsfarlige eller kontaminerede på en sådan måde, at de ikkemed rimelighed kan betragtes som egnede til fødevarer. Der vil altid være tale om enkonkret vurdering af, om den enkelte virksomhed lever op til disse regler.Butiksassistenter er underlagt reglerne i hygiejneforordningen om personlig hygiejne,som bl.a. indebærer vask af hænder i nødvendigt omfang. Det er fødevarevirksomhedensansvar at sørge for, at kunder ikke kan forurene de uindpakkede spiseklare fødevarer, derinden fortæring typisk ikke vil blive vasket.
Som hjælp til dette har Fødevarestyrelsen udarbejdet et afsnit i hygiejnevejledningen,som netop skal vejlede virksomhederne i, hvordan de kan sikre, at uindpakkedefødevarer, der sælges ved selvbetjening, ikke bliver forurenede fra bl.a. kunderne.Endvidere er der på Fødevarestyrelsens hjemmeside et site om selvbetjening afuindpakkede fødevarer med beskrivelse af blandt andet faldgruber og tips.Afhængigt af hvordan virksomheden har indrettet sit selvbetjeningssalg, og hvilkeforebyggende foranstaltninger de har gjort med fx afskærmning ellerreturspærresystemer, skal der være en vis grad af overvågning. Jo færre forebyggendeforanstaltninger, jo større grad af overvågning vil der naturligvis være behov for.”Jeg kan henholde mig til Fødevarestyrelsens redegørelse og vil bemærke, at jeg ermeget opmærksom på, at der kun stilles de nødvendige krav og ikke læggesunødvendige hindringer i vejen for, at virksomheder kan vælge at sælge uindpakkedefødevarer ved selvbetjening.
Mette Gjerskov
/Jonas Lund Mathisen
2