Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1221263_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 1. marts 2013Sagsnr.: 19090Dok.nr.: 501623
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 7. februar 2013stillet følgende spørgsmål nr. 199 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V).

Spørgsmål 199:

”Er ministeren enig i, at de nuværende EU-regler, der giver mulighed for at anprisesundhedseffekten af 222 næringsstoffer i fødevarer, giver et misvisende billede, fordireglerne tager udgangspunkt i et enkelt næringsstof og ikke produktet som helhed?”

Svar:

Sådan som reglerne er udformet, skal en sundhedsanprisning altid vedrøresammenhængen mellem en fødevare eller en af dens bestanddele og den effekt, dennefødevare eller bestanddel har på sundheden. Danmark stemte imod, da reglerne omsundhedsanprisninger blev vedtaget i sin tid. Navnlig fordi vi gerne ville havestrammere krav i forhold til deres anvendelse. Nu er de imidlertid besluttet i EU, og jeggennemfører dem derfor i overensstemmelse med EU reglerne.Som angivet i min besvarelse af spørgsmål 198 vil der i EU blive etablereternæringsprofiler, som vil sikre at usunde produkter ikke må fremhæves som sunde pågrund af deres indhold af enkelte stoffer. Indtil disse profiler etableres vilfødevarelovgivningens vildledningsbestemmelser sikre, at forbrugerne ikke blivervildledt af sundhedsanprisninger på usunde fødevarer.
Mette Gjerskov/Frederikke Thye