Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1221257_0001.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 1. marts 2013Sagsnr.:19090Dok.nr.:501622
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 7. februar 2013stillet følgende spørgsmål nr. 198 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V).

Spørgsmål 198:

Mener ministeren, at de nuværende EU-regler, der giver mulighed for at anprisesundhedseffekten af 222 næringsstoffer i fødevarer, er i strid med den danskelovgivning om vildledning?

Svar:

Jeg mener ikke, at de nuværende regler om ernærings- og sundhedsanprisninger er i stridmed fødevarelovgivningens regler om vildledning. Der kan dog være tilfælde, hvor etprodukt har en så usund sammensætning, at det er vildledende, hvis produktetmarkedsføres med en sundhedsmæssig effekt.Derfor er det også besluttet i EU, at der skal etableres såkaldte ernæringsprofiler. Disseernæringsprofiler vil opstille kriterier for hvor meget fedt, salt eller sukker en fødevaremå indeholde for at kunne anprises som værende sund. Etableringen af profilerne erdesværre blevet forsinket. Indtil de bliver vedtaget, gælder derfor fødevarelovensalmindelige regler om vildledning.
Mette Gjerskov
/Frederikke Thye