Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1221247_0001.png
1221247_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 1. marts 2013Sagsnr.:19089Dok.nr.:502114
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 7. februar 2013stillet følgende spørgsmål nr. 195 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V).

Spørgsmål 195:

”Ministeren bedes redegøre for sagen om anprisninger, herunder om der er tale omupræcis eller misvisende markedsføring samt kommentere indholdet i artiklen”Fødevareminister: Drop forherligelse af fødevarer”, jf.http://www.b.dk/politiko/foedevareminister-drop-forherligelse-af-foedevarer ogredegøre for om der er grund til at tage sagen op til behandling på rette sted med henblikpå justering af reglerne på området.”

Svar:

Virksomhederne må ikke anvende EU godkendte anprisninger på fødevarer, som samletset vurderes som usunde. Det er virksomhedernes ansvar at anvende de EU godkendteanprisninger korrekt, så markedsføringen ikke bliver vildledende. Fødevarestyrelsenfører kontrol med, at virksomhedernes anvendelse af ernærings- ogsundhedsanprisninger ikke er vildledende for forbrugeren.Fødevarestyrelsen har oplyst mig om, at de i artiklen omtalte produkter er udtaget tilkontrol. Fødevarestyrelsen har ligeledes oplyst, at de konkrete sager endnu ikke erafsluttet, hvorfor Fødevarestyrelsen ikke har mulighed for at kommentere på, ommarkedsføringen af produkterne er i overensstemmelse med reglerne.Det er med forordningen om ernærings- og sundhedsanprisninger besluttet, at EU-Kommissionen skal etablere såkaldte ernæringsprofiler. Formålet medernæringsprofilerne er, at usunde fødevarer ikke frit skal kunne anprises med ensundhedseffekt pga. et indhold af f.eks. et vitamin, hvis produktet for eksempel har ethøjt indhold af sukker. Den nye kommissær på fødevareområdet, Tonio Borg, har underen høring i Europa-Parlamentet bekræftet, at ernæringsprofilerne naturligvis skal
udarbejdes, og at det er noget, han vil søge at fremme og forfølge. Og det vil jeg holdeham op på, da jeg finder ernæringsprofilerne særdeles vigtige.Det er med samme forordning ligeledes besluttet, at EU-Kommissionen skal udarbejdeen rapport om udviklingen af markedet for fødevarer markedsført med ernærings- ellersundhedsanprisninger. Herunder forbrugernes forståelse af anprisningerne. Rapporten vilblive ledsaget af forslag til ændringer, hvis Kommissionen vurderer, at det ernødvendigt.Kommissionens rapport vil blandt andet også omfatte en evaluering af forordningensindvirkning på kostvalget samt potentielle indvirkninger på forekomsten af fedme. Detvar meningen, at rapporten skulle have været forelagt Europa-Parlamentet og Rådetallerede i januar i år. EU-Kommissionen har imidlertid udsat udarbejdelsen af rapporten,fordi implementeringen af forordningen generelt er blevet forsinket.Reglerne vedrørende sundhedsanprisninger trådte i kraft i december 2012. Jeg mener, atdet er fornuftigt, at vi får et grundlag som forordningen om ernærings- ogsundhedsanprisninger kan evalueres på baggrund af, og at det er vigtigt, at der indhentesbidrag fra alle medlemsstater, således at der på et oplyst grundlag kan tages stilling til,om det er nødvendigt at ændre reglerne.Jeg vil naturligvis holde Kommissionen op på, at denne evaluering rent faktisk kommer.
Mette Gjerskov
/Frederikke Thye
2