Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1222379_0001.png
1222379_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 5. marts 2013Sagsnr.: 19093Dok.nr.: 501539
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 7. februar 2013stillet følgende spørgsmål nr. 194 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Erling Bonnesen (V).

Spørgsmål 194:

”Hvad er begrundelsen for kravet om medlemskab af Danmarks Sportsfiskerforbund,som kræves for at få mulighed for vederlagsfri deltagelse i omtalte kurser, og er det ef-ter ministerens opfattelse rimeligt med dette krav, jf. FLF alm. del – bilag 140?”

Svar:

NaturErhvervstyrelsen har oplyst, at der efter rådgivning fra det Rådgivende Udvalg forRekreativt Fiskeri, Ferskvandsfiskeri og Fiskepleje fastsat i fiskerilovens § 7, er besluttetat iværksætte et projekt under fiskeplejen med kurser i vandløbsrestaurering. Det frem-går af projektbeskrivelsen i ”Handlingsplan for Fiskepleje”, at kurserne gennemføres iregi af Danmarks Sportsfiskerforbund og Ferskvandsfiskeriforeningen for Danmark medbistand fra DTU Aqua.Danmarks Sportsfiskerforbund er projektleder, hvilket blandt andet indebærer, at for-bundet selv tilrettelægger projektet. I praksis fungerer ordningen således, at DanmarksSportsfiskerforbund udfører en ulønnet sekretariatsfunktion, herunder arrangerer selvekurset, booker overnatning og forplejning, sørger for øvrig logistik planlægning, bog-holderi, annoncering mv. i forbindelse med kurserne. Det overordnede økonomiske an-svar for projektet påhviler Danmarks Sportsfiskerforbund.Det oplyses videre, at baggrunden herfor er, at Danmarks Sportsfiskerforbund forud forbeslutningen om, at kurser i vandløbsrestaurering fra 2009 skulle foregå i fiskeplejeregi,selv gennem en årrække har forestået sådanne kurser. Forbundet har således de nødven-dige kompetencepersoner og har brugt mange ressourcer på at undervise og motiverelystfiskerforeninger i hele landet til at arbejde seriøst med fiskeplejen – blandt andetgennem selvfinansierede kursusaktiviteter, temanumre i forbundets faglige tidsskriftMiljø- og Vandpleje og i Sportsfiskeren. Det er blandt andet dette engagement, der har
været drivkraften bag den massive succes med avls- og udsætningsarbejdet i laksevand-løbene.NaturErhvervstyrelsen henviser til, at det fremgår af ”Handlingsplan for Fiskepleje”, atvandløbsrestaureringskurserne er rettet mod lystfiskere, der deltager i bestandsophjælp-ning og vandpleje. Deltagerne er således efterfølgende forpligtet til at deltage aktivt ogyde en stor og frivillig indsats til gavn for fiskebestandene og naturen i hele Danmark.Danmarks Sportsfiskerforbund har også påtaget sig dette ansvar, herunder at sikre denseriøsitet og det engagement, som skal følge med den uddannelse og viden, som opnåsved deltagelse i kurset med henblik på fortsat at sikre de nødvendige kompetenceperso-ner på området. Som oplyst i min besvarelse af spørgsmål 193, afholdes der årligt 1-2restaureringskurser med plads til ca. 20 deltagere pr. gang. Det betyder, at der skal fore-tages en prioritering, og at gyldigt fisketegn ikke automatisk giver adgang til at deltage.NaturErhvervstyrelsen har oplyst, at styrelsen ved afholdelse af kurserne ikke har væretopmærksom på kravet om medlemskab hos enten Danmarks Sportsfiskerforbund ellerFerskvandsfiskeriforeningen for Danmark. Styrelsen vil derfor drøfte dette med disseorganisationer, således at der kan fastlægges kriterier, som ikke kræver medlemskab,men som fortsat stiller krav om et efterfølgende aktivt og frivilligt engagement med del-tagelse i fiskeplejearbejdet.NaturErhvervstyrelsen har endvidere oplyst, at det er styrelsens klare indtryk, at Dan-marks Sportsfiskerforbund generelt bestræber sig på at servicere alle de mange forskelli-ge lokale foreninger, der arbejder med fiskeplejen – såvel indenfor som udenfor forbun-det.Jeg vil i øvrigt gerne understrege, at jeg værdsætter det store og frivillige arbejde, somudføres i forbindelse med fiskepleje i hele landet. Det er et mål at få bragt de danskevandløb i en tilstand, så fiskebestandene naturligt kan reproducere sig selv, så vi ikkebehøver at udsætte yngel for at vedblive med at have fisk i vores vandløb og indre far-vande. Og til det formål har vi fortsat brug for den store indsats, der gøres af de mangelokale ildsjæle på dette område.I øvrigt henviser jeg til min besvarelse af spørgsmål 193 (Alm. del).
Mette Gjerskov
/Stina Østergaard Gmür
2