Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1222339_0001.png
1222339_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 5. marts 2013Sagsnr.: 19048Dok.nr.: 501136
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 5. februar 2013stillet følgende spørgsmål nr. 192 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra René Christensen (DF).

Spørgsmål 192:

”Ministeren bedes oplyse, hvilke overvejelser hun har gjort sig med hensyn til atgøre ansøgningsprocessen og administrationen enklere og mindre resursekrævendefor skolerne både for så vidt angår støtten fra EU og for medfinansieringsdelen således,at flere får lyst og mulighed for at gøre brug af skolefrugtordningen.”

Svar:

Jeg ser skolefrugtordningen som et godt bidrag til sund mad i skolebørnenes hverdag.Derfor er det vigtigt, at skolefrugtordningen er let tilgængelig, så de midler, der er tilrådighed under ordningen, også bliver brugt.Jeg er enig i, at ansøgningsprocessen og administrationen er vanskelig. Jeg har derforbedt NaturErhvervstyrelsen om at se på mulighederne for at forenkle ordningen. Detgælder især to væsentlige områder: 1) Når skolerne søger om tilsagn, og 2) når skolernesøger om udbetaling.I dag kan skolerne søge om tilsagn to gange om året, og de kan også søge omforlængelse af eksisterende tilsagn. Jeg har bedt NaturErhvervstyrelsen om at undersøgemuligheden for en ændring, så de skoler, der ønsker at deltage, kun skal ansøge omtilsagn én gang for hele skoleåret.Procedurerne for ansøgning om udbetaling af tilskuddet bør ligeledes revideres, så bådeansøgningsprocessen og administrationen bliver enklere. I den forbindelse har jeg bedtNaturErhvervstyrelsen om at se på en nemmere udbetalingsprocedure, hvor skolerne
kan nøjes med at anmode om udbetaling en gang i kvartalet eller hvert halve år. Ved ensådan ændring forenkles de udregninger, som skolerne oplever vanskeligheder med atgennemføre i dag, hvor perioden er på 60 dage.I forhold til finansieringen af ordningen, herunder medfinansieringsdelen, harKommissionen foreslået at øge det samlede budget for skolefrugtordningen fra 90millioner euro til 150 millioner euro samt at øge EU’s medfinansieringsgrad fra 50 pct.til 75 pct. Forøgelsen af puljen generelt vil give flere børn mulighed for at deltage iordningen. Derudover vil EU’s øgede finansieringsgrad medføre, atmedfinansieringsdelen for kommuner, skoler, forældre mv., bliver mindre og dermedmere overkommelig.
Mette Gjerskov/Sofie Grønbek Jørgensen
2