Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 25. februar 2013Sagsnr.: 19004Dok.nr.: 499117
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 1. februar 2013stillet følgende spørgsmål nr. 177 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål 177:
”På baggrund af henvendelsen omdelt som FLF alm. del – bilag 134 bedes ministreneredegøre for reglerne på området samt kommentere henvendelsen og de i henvendelsenbeskrevne problemstillinger.”Svar:
Udvalget har bedt mig som Fødevareminister samt Ministeren for Sundhed ogForebyggelse redegøre for reglerne for dyrehandleres brug og salg af lægemidler.For så vidt angår regler om salg af lægemidler mv., har Ministeren for Sundhed ogForebyggelse følgende bemærkninger:”Til besvarelse af de rejste problemstillinger i bilag 134, har jeg indhentet bidrag fraSundhedsstyrelsen for så vidt angår salg af medicin til akvariefisk, der henhører undermit ressortområde. Sundhedsstyrelsen udtaler, at lægemidler i henhold tillægemiddellovens § 2 defineres som enhver vare, der præsenteres som et egnet middeltil behandling eller forebyggelse af sygdomme hos mennesker eller dyr, eller kananvendes i eller gives til mennesker eller dyr enten for at genoprette, ændre eller påvirkefysiologiske funktioner ved at udøve en farmakologisk, immunologisk eller metaboliskvirkning, eller for at stille en medicinsk diagnose.Lægemiddelbegrebet indeholder således to selvstændige lægemiddeldefinitioner. Denene definition tager udgangspunkt i varens betegnelse, den anden i varens virkemåde.En vare anses som et lægemiddel, når blot den er omfattet af den ene af definitionerne.
Efter lægemiddellovens § 7 skal lægemidler være godkendt ved enmarkedsføringstilladelse, før de må forhandles i Danmark.Det kræver en virksomhedstilladelse efter lægemiddellovens § 39 at forhandlegodkendte lægemidler til akvariefisk. Enhver virksomhed, fx en dyrehandler, der ønskerat forhandle lægemidler til akvariefisk, kan søge Sundhedsstyrelsen herom.Der er for visse veterinærlægemidler, der udelukkende er beregnet til akvariefisk, enundtagelsesmulighed fra kravet om markedsføringstilladelse i artikel 4, stk. 2, i direktiv2001/82/EF af 6. november 2001 om oprettelse af et fællesskabskodeks forveterinærlægemiddelprodukter. Muligheden er dog blevet afvist i Danmark, bl.a. pågrund af risiko for misbrug af antibiotika.De godkendte veterinære lægemidler kan ses på hjemmesiden www.produktresume.dk,eller på EMA’s hjemmesidehttp://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/medicines/landing/vet_epar_search.jsp&mid=WC0b01ac058008d7a8, der har en fortegnelse over lægemidler, der ergodkendt via den såkaldte centrale procedure.Det er ikke tilladt for privatpersoner at indkøbe veterinære lægemidler fra udlandet, fxvia nethandel.Dyrlæger kan fortsat, om nødvendigt, ordinere godkendte lægemidler for at sikre enpassende og korrekt behandling af syge fisk.Efter lægemiddelloven har Sundhedsstyrelsen mulighed for at kontrollere virksomheder,der har en markedsføringstilladelse eller en virksomhedstilladelse. Sundhedsstyrelsenhar ikke mulighed for at kontrollere virksomheder, der ikke har en af disse tilladelser.Jeg kan henholde mig til Sundhedsstyrelsens redegørelse for reglerne.”Til brug for besvarelsen for så vidt angår mit ressortområde har Fødevarestyrelsenoplyst følgende:”Fødevarestyrelsen fører tilsyn med erhvervsmæssigt hold af dyr, herunder ogsådyrehandleres hold af akvariefisk med henblik på videresalg. Tilsynet omfatter drift ogindretning af dyreholdet samt kontrol af, at personalet har de nødvendige kompetencer.Fødevarestyrelsens tilsyn omfatter også anvendelse og opbevaring af lægemidler, somen dyrlæge har ordineret til dyreholdet.Det er forbeholdt dyrlæger at tage andres dyr under behandling under anvendelse afreceptpligtige lægemidler. Dyrlægen kan i forbindelse med undersøgelse af syge fiskudlevere de nødvendige lægemidler eller receptordinere disse til udlevering fra et
2
apotek. Den ansvarlige for dyreholdet kan herefter behandle dyrene (fiskene) med deindkøbte lægemidler. Ovenstående gælder for behandling af akvariefisk i dyrehandlersåvel som privatejede akvariefisk.Dyrehandlere må således kun opbevare og anvende lægemidler til behandling afakvariefisk i dyrehandelen, såfremt lægemidlerne er udleveret eller ordineret af endyrlæge til behandling af de pågældende akvariefisk. Det samme gælder forprivatpersoners behandling af egne fisk.Det bemærkes i øvrigt, at dyrehandlere er forpligtede til at have en tilknyttet dyrlæge,der på virksomhedens foranledning tilser dyreholdet mindst fire gange årligt. Tilsynetsformål er at sikre dyrevelfærden i dyrehandleres dyrehold.På baggrund af ovenstående er det Fødevarestyrelsens vurdering, at de gældende reglerog den kontrol, dyrehandlere er omfattet af, sikrer en passende og proportional indsats iforhold til dyrevelfærden i dyrehandleres dyrehold og dyrehandleres behandling af egnedyr med lægemidler.”Jeg henholder mig til Fødevarestyrelsens besvarelse.
Mette Gjerskov
/Cecilie Heerdegen Leth
3