Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, 19. februar 2013Sagsnr.: 18868Dok.nr.: 493786
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 23. januar 2013stillet følgende spørgsmål nr. 155 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet er stil-let efter ønske fra Mette Bock (LA).
Spørgsmål 155:
”Kan ministeren give eksempler på, at landbrugets kvælstofudledning har væretskyld i fiskedød, når hun udtaler at "det er iltsvind, som slår fiskene ihjel.Og det er fra landbruget, at kvælstoffet kommer gennem vandløbene, jf.http://www.maskinbladet.dk/artikel/gjerskov-vandlobene-har-stralende”Svar:
Iltsvind kan slå fiskene ihjel - enten direkte ved iltmangel eller indirekte fordi fiskenesfødegrundlag forsvinder, når der opstår iltsvind. I 2012 har der ifølge Nationalt Centerfor Miljø og Energi (DCE) ved Århus Universitet været kraftigt iltsvind flere steder iLimfjorden, Mariager Fjor og det sydlige Lillebælt. I farvandet omkring Ærø og i Åben-rå Fjord er der i sensommeren 2012 konstateret eksempler på fiskedød på grund af ilt-svind.Tilførsel af kvælstof til fjorde og lukkede kystvande medfører en forøget tilvækst af mi-kroalger. Disse mikroalger er en medvirkende faktor til, at der opstår iltsvind. Erfaringerfra vandmiljøplanerne har vist, at den største tilførsel af kvælstof til de marine områderstammer fra dyrkede arealer og fra luften.Almindeligvis vil en tredjedel af det kvælstof, der spredes på marken, blive vasket ud afrodzonen på marken. En vis procentdel af dette kvælstof vil, alt efter jordbund, retentionog dræning, ende i vandmiljøet.
Mette Gjerskov
/Kim Holm Boesen