Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1214455_0001.png
1214455_0002.png
1214455_0003.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 12. februar 2013Sagsnr.: 18765Dok.nr.: 489186
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 15. januar 2013stillet følgende spørgsmål nr. 137 (Alm. del) som hermed besvares. Spørgsmålet erstillet efter ønske fra Erling Bonnesen (V).

Spørgsmål 137:

”Ministeren bedes fremsende de gældende regler og detaljeret redegøre for, hvilke kravder gælder for læskure, bygninger og indretning heraf, samt tørt leje m.v. forhelårsudegående kreaturer, der afgræsser, f.eks. større Hereford-kødkvægsbesætninger”

Svar:

Spørgsmålet er forelagt Fødevarestyrelsen spørgsmålet, der har oplyst følgende:”Helårsudegående kreaturer skal holdes i overensstemmelse med reglerne idyreværnslovens § 1, § 2 og § 3, stk. 1. Det fastslås bl.a. i dyreværnslovens § 1, at dyrskal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt imod smerte og lidelse. Enhver, derholder dyr, skal sørge for, at de behandles omsorgsfuldt, herunder at de huses, fodres,vandes og passes under hensyntagen til deres fysiologiske, adfærdsmæssige ogsundhedsmæssige behov, jf. § 2. Efter dyreværnslovens § 3, stk. 1 skal rum og arealer,hvor dyr holdes, indrettes på en sådan måde, at dyrenes behov tilgodeses. Dyr skalendvidere sikres imod vejr og vind i overensstemmelse med deres behov.Dyreværnsrådet og Det Veterinære Sundhedsråd har den 8. november 2012 revideret enfælles udtalelse om hold af dyr, der går ude hele døgnet i vinterperioden og i periodermed vinterlignende vejr, som retningslinje til støtte for fortolkning af dyreværnsloven §2 og § 3, stk. 1. Den gældende udtalelse erstatter rådenes fælles udtalelse fra den 15.december 2001. Det fremgår bl.a. af den reviderede udtalelse, at; ”dyrder går ude heledøgnet i vinterperioden og i perioder med vinterlignende vejr, skal være tilvænnet til atgå ude og have adgang til læskur eller bygning, hvor alle dyr samtidigt kan hvile på ettørt, strøet leje”.
Det er således et krav, at kreaturer, der går ude døgnet rundt i vinterperioden og iperioder med vinterlignende vejr, skal have mulighed for at finde tørt leje i et læskureller en bygning. Kravet om adgang til læskur kan dog undtagelsesvis fraviges, nårkreaturerne går på store græsdækkede arealer, hvor de naturlige forhold er af en sådanbeskaffenhed, at der kan ydes dyrene en beskyttelse, der i vidt omfang svarer til denbeskyttelse, som et læskur eller en bygning vil kunne give.Inden udtalelsen om hold af dyr blev revideret i november 2012, var det også et krav, atkreaturer, der går ude døgnet rundt i vinterperioden og i perioder med vinterlignendevejr, skal have mulighed for at finde tørt leje i et læskur eller en bygning. Kravet omadgang til læskur eller bygning kunne, ifølge den gamle udtalelse, fraviges for femkvægracer, hvis de gik på store græsdækkede arealer med beplantning, der ydede en højgrad af beskyttelse mod vejr og vind, og som havde en veldrænet bund.Forskellen på den gamle og den nye udtalelse er:At muligheden for at fravige kravet om læskur eller bygning nu principieltforeligger for alle kvægracer, og ikke kun for racerne ’Skotsk Højlandskvæg’,’Angus’, ’Galloway’, ’Welsh Black’ og ’Hereford’.At de naturlige forhold, der kræves, for at fravige kravet om læskur eller bygning, erbeskrevet mere detaljeret i den nye udtalelse.Der er således tale om en lempelse i fortolkningen, idet muligheden for at fravige kravetom læskur nu ikke alene begrænses til de fem nævnte kvægracer, men gælder allekvægracer.Læskure eller bygninger skal have en overdækning for at kunne sikre dyrene adgang tilet tørt leje. Læskure og bygninger bør opføres og placeres således, at alle dyr samtidigkan søge tørt leje også i tilfælde af slagregn og snestorm.Det fremgår af rådenes udtalelse; ”atkravet om læskur eller bygning kan fraviges underforudsætning af, at dyrene holdes på så store arealer, at de naturlige forhold er af ensådan beskaffenhed, at der kan ydes dyrene en beskyttelse, der i vidt omfang svarer tilden beskyttelse, som et læskur eller en bygning vil kunne give. Med ”naturlige forhold”skal nærmere forstås, at der er en passende tæthed af bevoksning, der sammenholdtmed de øvrige landskabsforhold (hældninger, skråninger og niveauforskelle) samtjordbundsforhold på arealet kan sikre dyrene mod vejr og vind i overensstemmelse medderes behov. De naturlige forhold skal herunder samtidig kunne sikre, at alle dyr påsamme tid kan hvile på et passende tørt leje.”
2
Fødevarestyrelsen kan ikke give præcise retningslinjer for opholdsarealernes størrelse iforhold til besætningsstørrelsen, da dette bl.a. vil afhænge af jordbundsforholdene.Arealerne skal dog have en størrelse, der sikrer, at der altid er græsdækkede arealer.For så vidt angår de naturlige forhold, der skal være til stede for at kunne fravige kravetom læskur, er det Fødevarestyrelsens vurdering, at en flad, åben mark, eventuelt medrandbeplantning eller en klynge løvfældende træer og buske ikke kan sikre kvægtilstrækkelig beskyttelse mod vejr og vind om vinteren, og på dage med våd nedbør(f.eks. regn eller slud) ikke vil kunne sikre dyrene et passende tørt leje. Der skal væretale om store arealer, hvor der er områder med en så tæt bevoksning, at den sammenmed skråninger, bakkedrag og lignende niveauforskelle kan yde dyrene beskyttelse modvejr og vind og sikre et tørt leje til alle dyrene. En tæt nåle- eller granskov med etnåledække eller lignende drænet bund, der er stor nok til, at alle dyr samtidig kan findelæ og tørt leje, vil ligeledes være tilstrækkelig.Der findes efter rådenes opfattelse meget få steder i Danmark, hvor de naturlige forholder af en sådan beskaffenhed, at dyrene vil kunne holdes ude i vinterperioden og iperioder med vinterlignende vejr uden adgang til læskur eller bygning.”Regler og retningslinjer vedlægges besvarelsen af spørgsmålet.
Mette Gjerskov
/Theis Bødker Jensen
3