Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1202838_0001.png
1202838_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 9. januar 2013Sagsnr.18611:Dok.nr.: 480174
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 14.12.2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 109 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU) Liselotte Blixt (DF).

Spørgsmål 109:

”Kan ministeren bekræfte, at danskernes forbrugsvaner har ændret sig til i højere grad atefterspørge ferske kyllinger i stedet for frosne, hvormed kyllingeslagteriernes ikke har etincitament til at anvende den frivillige, frysemetode til reduktion af Campylobacter?”

Svar:

Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:”Fjerkræbranchen har oplyst, at der i de senere år er sket ændringer i produktionen påkyllingeslagterierne, som gør, at sortering ikke er et muligt redskab til at reducerecampylobacterforekomsten i kyllingekødet på de danske fjerkræslagterier.Ændringerne skyldes en stigende efterspørgsel på kølede produkter og en markantudvikling i efterspørgslen på specifikke udskæringer og specialprodukter af ferskkød/filet. Samtidig er kundekravene blevet skrappere, og specifikationerne er skærpet.Ifølge branchen medfører dette blandt andet, at et parti færdigvarer, f.eks. kyllingelår,kan stamme fra flere forskellige flokke.Hensynet til handelsmønstre, ordrekrav og kundekrav medfører, at kødet i vidudstrækning allerede, før dyret slagtes, er forudbestemt til afsætning i en bestemt
udskæring eller præsentation, hvorfor sortering ofte ikke er mulig for slagterierne.”
Mette Gjerskov
/Lene Carpentier
2