Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1202835_0001.png
1202835_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 9. januar 2013Sagsnr.: 18611Dok.nr.: 480173
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 14.12.2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 108 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU) Liselotte Blixt (DF).

Spørgsmål 108:

”Kan ministeren bekræfte, at den nuværende metode til reduktion af Campylobacter -den såkaldte sokkeprøve - ikke virker efter hensigten, idet en kyllingeflok testes mindst7-10 dage før slagtning, mens alle erfaringer viser, at det er helt op til slagtedagen, at enstor andel af danske kyllinger bliver smittet af Campylobacter, hvormed sokkeprøvenikke giver et retvisende billede i forhold til, hvorvidt den slagtede kylling skal forblivefersk eller fryses?”

Svar:

Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:”Fødevarestyrelsen kan oplyse, at sokkeprøverne ikke i sig selv er en reduktionsmetode.Sokkeprøverne bruges til at fastslå, om en kyllingeflok er positiv for campylobacter, ogsvaret på disse prøver danner basis for slagteriernes sortering af flokke icampylobacterpositive og campylobacternegative flokke forud for slagtning.Et af elementerne i handlingsplanen 2008-2012 har været, at slagterierne skulle sortereflokkene og i videst muligt omfang anvende positive flokke til frosne produkter, fordifrysning reducerer antallet af campylobacter.
Sokkeprøverne udtages 7-10 dage før slagtning, da resultatet skal foreligge på ettidspunkt, hvor det stadig er muligt at indrette logistikken omkring slagtning ogafsætning. Det er rigtigt, at mange flokke bliver smittet efter udtagning af prøven."
Mette Gjerskov
/Lene Carpentier
2