Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1202827_0001.png
1202827_0002.png
Folketingets Udvalg for Fødevarer,Landbrug og Fiskeri
København, den 9. januar 2013Sagsnr.: 18611Dok.nr.: 480156
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 14.12.2012 stilletfølgende spørgsmål nr. 106 (Alm. del), som hermed besvares. Spørgsmålet er stilletefter ønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU) Liselotte Blixt (DF).

Spørgsmål 106:

”Kan ministeren bekræfte, at den største smittekilde af Campylobacter i Danmarkstammer fra danske kyllinger?”

Svar:

Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:”Fødevarestyrelsen kan oplyse, at en tredjedel af de danskere, der bliver syge afcampylobacter, bliver det på udlandsrejser. Den største kendte smittekilde tilcampylobacter erhvervet i Danmark er det danske kyllingereservoir.DTU Fødevareinstituttet offentliggjorde i 2012 det første danske smittekilderegnskabfor campylobacter. Det er baseret på en såkaldt reservoirmodel, som beregner, hvormange af de indenlandske sygdomstilfælde der kan tilskrives et bestemt reservoir.I 2011 var der lidt over 4.000 registrerede campylobactersygdomstilfælde. Af demvurderes, at ca. 2.650 er blevet syge i Danmark. Ca. 1.600 af de ca. 2.650sygdomstilfælde erhvervet i Danmark kan tilskrives kyllingereservoiret, der omfattersåvel importeret kyllingekød og danskproduceret kyllingekød som smitte fra det danskekyllingereservoir ad andre smitteveje, f.eks. ved forurenet vand, frugt og grønt ellerdirekte smitte ved kontakt med dyr eller gødning.Ud af de ca. 1.600 sygdomstilfælde, der kan tilskrives kyllingereservoiret, vurderes detimporterede kyllingekød at stå for ca. 400, mens dansk kyllingekød og den afledte smitte
fra kyllingeflokkene tilsammen skønnes at stå for omkring 1.200. Smittekilderegnskabetkan ikke skelne mellem sygdomstilfælde, hvor kilden er kyllingekød, og tilfælde, der ersmittet ad andre veje, men der er meget, der tyder på, at reservoiret (flokkene) bidragertil flere sygdomstilfælde end kødet.Det kan i den forbindelse oplyses, at Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet(EFSA) i en rapport fra 2010 vurderede, at der er flere, der bliver syge ad andresmitteveje fra kyllingereservoiret end af at spise kyllingekød.Kvægreservoiret udgør ifølge det danske smittekilderegnskab også en væsentlig kilde påomkring 450 tilfælde. Flere undersøgelser har vist en meget lav forekomst afcampylobacter i oksekød, mens bakterien tit er fundet i kvæggødning, som kan forureneafgrøder, vandløb osv. Derudover er der flere mindre smittekilder, herunder f.eks. ænderog kalkuner.Det skal understreges, at tallene fra smittekilderegnskabet er baseret på beregninger ogskøn, og at det ikke har været muligt at inddrage fødevarekilder som frugt og grønt.”
Mette Gjerskov
/Lene Carpentier
2