Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2012-13
FLF Alm.del
Offentligt
1204003_0001.png
1204003_0002.png
1204003_0003.png
1204003_0004.png
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og FiskeriDen 13. december 2012
TALEPUNKTERSamråd den 13. december 2012Det talte ord gælder(Eksport af smågrise – råvareforsyning – styrke danske arbejdspladser )Samrådsspørgsmål F”Ministeren bedes redegøre for stigningen i antal af danske smågrise, dersendes ud af Danmark til f.eks. Tyskland og Polen pga. ringere danskeramme- og konkurrencevilkår, og den deraf følgende danske råvaremangelpå danske slagterier i form af lavere tilførsel af danske slagtesvin. Endviderebedes ministeren redegøre for, hvilke initiativer ministeren vil tage i denanledning for at styrke den danske svine- og fødevareproduktion og sikredanske arbejdspladser.”Svar:Ministerens bemærkninger til spørgsmålet- Tak for spørgsmålet og tak for invitationen til atkomme i udvalget her i dag.- Både jeg og resten af regeringen er meget optaget af atbevare og skabe arbejdspladser i Danmark.
- Når det så gælder slagtesvin, er der begyndt at lydesådan almindelig snak om, at vi får gyllen, menstyskerne får arbejdspladserne.- Vi har slet ikke råd til at stå med hænderne i lommenog se til, mens arbejdspladserne forsvinder ud aflandet, eller for den sags skyld også at dyrene sendesud på lange dyretransporter.- Derudover skal udviklingen af svineproduktionen iDanmark også have fokus på grøn omstilling.- Dansk fødevareproduktion har en styrke i at arbejde ihele fødevarekæden – fra produktion af råvarer,smågrise og slagtesvin til forarbejdning afprodukterne.- Nu har jeg jo lige været i Kina og talt om eksport ogafsætning af danske fødevarer på det kinesiskemarked.- Her er det afgørende, at vi har fuld styring i heleproduktionskæden. Det vil de ikke kunne i Tyskland,og derfor vil svin slagtet i Tyskland heller ikke sælgeså godt i Kina.- Det er produktionen af fødevarerne fra jord til bordder har givet os et stærkt brand på voreseksportmarkeder.2
- Det er utrolig vigtigt, at vi bevarer denne tilgang.- Nu ser vi så et fald i antallet af slagtninger. Jeg harselv besøgt DC Horsens og Tican. Samtidig ser vi enstigning i eksporten af smågrise.- Og jeg har iværksat en analyse af den stigende eksportaf smågrise og den faldende produktion af slagtesvin,så vi kan få afdækket årsagerne til udviklingen.- Jeg vil gerne have at vi får skabt et bredt fundamentfor fremadrettede initiativer, og derfor har relevanteinteressenter været inddraget i fastlæggelsen afhovedelementerne i analysen.- Jeg forventer, at resultaterne af analysen foreliggerinden årets udgang.- Jeg vil undlade at lege spåkone og komme medgisninger om analysens resultater på nuværendetidspunkt.- Men når analysen er gennemført, har vi forhåbentligidentificeret de væsentligste årsager bag denudvikling, vi har set i faldet i slagtninger i Danmarkog eksporten af smågrise. Et godt fagligt grundlag eraltid forudsætningen for holdbare løsninger påområdet.
3
- Vækst og beskæftigelse i fødevareklyngen er bl.a.fokus i Vækstteamet for Fødevarer og for Natur- oglandbrugskommissionen.- Dette er vigtigt både på den korte og den lange bane.- Det er derfor min forventning, at resultaterne afanalysen kan inddrages i arbejdet hos både Natur- ogLandbrugskommissionen og Vækstteamet.- Med alle disse gode initiativer er jeg sikker på, at vikan finde gode, bæredygtige løsninger, der kan sikrebåde arbejdspladser og slagtesvineproduktionen iDanmark. Men jeg kan ikke på nuværende tidspunktsige noget om hvilke initiativer, førend resultatet afanalysen er her.
4