Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2012-13
FIV Alm.del
Offentligt
1218919_0001.png
1218919_0002.png
Ministeren
Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående UddannelserFolketingetChristiansborg1240 København K
I brev af 28. januar 2013 har udvalget efter ønske fra Alex Ahrendtsen (DF) stilletmig følgende spørgsmål:Spørgsmål nr. 79 (Alm. del- bilag)Hvad har statens udgifter været til udenlandske studerende i Danmark på ministe-rens område i 2012 eller det seneste år, hvor der foreligger opgørelser herom?SvarInternationale studerende i Danmark omfatter flere forskellige grupper. Der kan idenne forbindelse med fordel skelnes mellem internationale studerende fraEU/EØS-lande på en hel uddannelse, internationale studerende fra ikke EU/EØS-lande (de såkaldte 3. lande) på en hel uddannelse og studerende optaget på uden-landske videregående uddannelsesinstitutioner på udvekslingsophold ved danskeinstitutioner.Borgere fra EU/EØS lande har på lige fod med danske studerende mulighed for atblive optaget på en hel dansk uddannelse uden betaling. Studerende fra tredjelandehar siden d. 1. august 2006 som udgangspunkt skullet betale studieafgift for at stu-dere i Danmark.Der foretages ikke særskilte opgørelser af udgifterne til internationale studerendepå en hel uddannelse – hverken i institutionernes regnskaber eller i forbindelse medstatens tilskudsudbetaling til institutionerne. Uddannelsesministeriet har dog tidli-gere i forbindelse med besvarelse af FIV alm. del. 2011-12 spørgsmål 197 udarbej-detet skøn over de gennemsnitlige udgifter i perioden 2008-10.Skønnet viste, at nettotaxameterudgiften ved internationalstudentermobilitet påhele videregåendeuddannelser udgjorde ca. 440 mio. kr. i 2010. Dette baseres påtaxameterudgifterne til internationale EU/EØS-studerende på en hel videregåendeuddannelse samt midler afsat til stipendier og fripladser til særligt dygtige stude-rende fra ikke-EU/EØS lande. Herfra er modregnet:1. nettogodtgørelsen for nordiske studerende, som Danmark modtager i for-bindelse med den nordiske overenskomst, og2. besparelsen forbundet med danske studerende, der tager en hel uddannelsei udlandet og ikke modtager udlandsstipendium.

25. februar 2013

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Slotsholmsgade 10PostPostboks 21351015 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Ref.-nr.
13/001783-03
Side1/2
Skønnet for udgifterne til internationale studerende på hele uddannelser i Danmarkvedrører taxameterudgifter, men inddrager ikke den samlede effekt af internationa-le studerende på samfundsøkonomien. En del af de internationale studerende over-går til det danske arbejdsmarked efter afsluttet uddannelse og bidrager bl.a. viaskatter og afgifter til den danske statskasse. Det er Uddannelsesministeriets vurde-ring, at tiltrækningen af internationale studerendepå hele uddannelser til de danskeuniversiteter medfører en forbedring af de offentlige finanser, også selvom dendanske stat finansierer de umiddelbare uddannelsesudgifter.Ovennævnte skøn vedrører nettoudgifterne i relationen til den internationale mobi-litet for hele uddannelser.Internationale studerende kommer også til Danmark somudvekslingsstuderende. Det er studerende, der er optaget på deres udenlandskehjeminstitution, men som kommer på et kortvarigt studieophold som gæstestude-rende ved en dansk institution via en aftale. Taxameterbevillingerne til udveks-lingsstuderende fra udenlandske institutioner på erhvervsakademier, professions-højskoler og universiteter anslås til at udgøre henholdsvis i størrelsesordenen 30,80 og 190 mio. kr. årligt i årene 2009-2011 (gennemsnittet for en treårig periode).Heroverfor står, at der bliver sparet taxameterudgifter for de danske studerende, derdeltager i videregående uddannelser i udlandet på kortvarige studieophold somudvekslingsstuderende.De videregående uddannelsesinstitutioner er forpligtet til at sikre balance i udveks-lingen af studerende.

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Med venlig hilsen
Morten Østergaard
Side2/2