Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2012-13
FIV Alm.del
Offentligt
1271640_0001.png
1271640_0002.png
Ministeren
Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående UddannelserFolketingetChristiansborg1240 København K
I brev af 9. juli 2013 har udvalget efter ønske fra Rosa Lund (EL) stillet mig føl-gende spørgsmål:Spørgsmål nr. 174 (Alm. del )Det fremgår af ministerens svar på L 225 spørgsmål 18, at "når man har valgt atblive optaget på f.eks. en bestemt bachelor- eller professionsbacheloruddannelse,så har man truffet et valg, der betyder, at det ikke er alle kandidatuddannelser,manefterfølgende kan få adgang til."- Finder ministeren, at dette udsagn afspejler intentionen om større sammenhængogfleksibilitet?- Kan ministeren bekræfte, at personer, som allerede har gennemført deres(professions)bacheloruddannelse eller er i gang med at gennemføre denne, bliveromfattet af de nye regler, men at de ikke har haft mulighed for at tilrettelæggederesuddannelsesvalg i forhold til disse regler?SvarFor at få skabt den faglige progression i det samlede uddannelsesforløb, erdet vig-tigt, at der er faglig sammenhæng mellem den bachelor- eller professionsbachelor-uddannelse, der giver adgang til en given kandidatuddannelse. I modsat fald kan viikke sikre, at den studerende opnår et tilstrækkeligt højt fagligt niveau efter afslut-tet kandidatuddannelse.Det vil naturligvis medføre, at når man har valgt at blive optaget på en bestemtbachelor- eller professionsbacheloruddannelse, vil der være nogle kandidatuddan-nelser, som denne bachelor- eller professionsbacheloruddannelse ikke kan giveadgang til.Derfor er det efter min opfattelse også vigtigt, at de unge, inden de søger optagelsepå en bachelor- eller en professionsbacheloruddannelse, har tilgængelig informati-on om, hvilke videreuddannelsesmuligheder denne uddannelse giver adgang til. Ogi givet fald hvilke fag de skal vælge i løbet af bacheloruddannelsen for at få adgangtil en bestemt kandidatuddannelse.Jeg forventer derfor også, at uddannelsesinstitutionerne styrker vejledningen afderes bachelor- og professionsbachelorstuderende, herunder om deres valg af fag iløbet af uddannelsen, med henblik på at opfylde adgangskrav til relevante kandi-datuddannelser.
6. august 2013

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Slotsholmsgade 10PostPostboks 21351015 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Ref.-nr.
13/023529-05
Side1/2
Det fremgår af § 6, stk. 2, i lov nr. 898 af 4. juli 2013 om ændring af bl.a. universi-tetsloven og de dertil knyttede bemærkninger, jf. lovforslag nr. L 226 som fremsatden 28. maj 2013, at de nye regler om udbud af supplering, efter at den studerendeer optaget på en kandidatuddannelse, får virkning for de studerende, der optages påen kandidatuddannelse efter den 1. september 2014. Det betyder samtidig, at uni-versiteterne kan udbyde supplering med henblik på at opfylde adgangskrav efter dehidtil gældende regler til og med 31. august 2014.Langt de fleste kandidatuddannelser har optag en gang om året, hvilket vil sige pr.1. september. De nye regler vil derfor få virkning for optagelse til de fleste kandi-datuddannelser pr. 1. september 2015, hvilket efter min vurdering giver universite-terne den nødvendige tid til at få tilpasset adgangs- og optagelsesregler til dereskandidatuddannelser og få disse udmeldt til kommende ansøgere.

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Med venlig hilsen

Uddannelser

Morten Østergaard
Side2/2