Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2012-13
FIV Alm.del
Offentligt
1271648_0001.png
1271648_0002.png
Ministeren
Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående UddannelserFolketingetChristiansborg1240 København K
I brev af 9. juli 2013 har udvalget efter ønske fra Rosa Lund (EL) stillet mig føl-gende spørgsmål:Spørgsmål nr. 173 (Alm. del)Kan ministeren bekræfte, at universiteternes adgang til selv at fastsætteadgangskravene til de kandidatuddannelser, som de udbyder, kan betyde, at deranlægges en mere restriktiv praksis med hensyn til optag af personer med behovfor faglig supplering, fordi universiteterne selv skal finansiere udgifterne til den-faglige supplering?SvarSupplering mellem bachelor-/professionsbacheloruddannelsen og kandidatuddan-nelsen er studietidsforlængende, hvilket ikke harmonerer med målet om at få destuderende hurtigere gennem deres uddannelse. Disse aktiviteter er desuden ud-giftsdrivende, og omfanget af supplering med henblik på optagelse på universite-ternes kandidatuddannelser er de seneste år blevet uacceptabelt stort.Med lov nr. 898 af 4. juli 2013 om bl.a. ændring af universitetsloven er de hidtilgældende regler om supplering afskaffet, men samtidig vil der med den nye be-stemmelse i § 5 a blive åbnet mulighed for, at der kan suppleres, efter at den stude-rende er optaget på kandidatuddannelsen.Det fremgår af bemærkningerne til bestemmelsen, jf. lovforslag nr. L 226 somfremsat den 28. maj 2013, at den nye suppleringsmulighed skal være en undtagelseogkun skal anvendes til studerende, der i forvejen har en bachelor- eller professi-onsbacheloruddannelse, som er fagligt beslægtet med den kandidatuddannelse, debliver optaget på, og hvor den studerende alene mangler enkelte vigtige fag i etomfang svarende til højst 15 ECTS-point.Afskaffelse af den hidtil gældende mulighed for at kræve supplering mellem ba-chelor-/professionsbacheloruddannelsen og kandidatuddannelsen vil betyde, atuniversiteterne bliver nødt til at tage deres adgangskrav til kandidatuddannelser optil en revision. Universiteterne vil fremover formentlig optage flere bachelorer ellerprofessionsbachelorer uden at stille krav om supplering til en given kandidatud-dannelse, mens andre vil blive afvist til optagelse på denne kandidatuddannelse.
6. august 2013

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Slotsholmsgade 10PostPostboks 21351015 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Ref.-nr.
13/023529-05
Side1/2
Det er samtidig forventningen, at universiteterne kun i begrænset omfang vil opta-ge bachelorer eller professionsbachelorer på en kandidatuddannelse og samtidigstille krav om, at der skal suppleres efter optagelsen. Derfor er det min forventning,at suppleringsaktiviteten vil blive meget begrænset som følge af universiteternesændrede adgangskrav og procedurer og ikke som følge af, at universiteterne selvskal finansiere aktiviteten.Jeg vil dog gøre opmærksom på, at partierne bag aftalen om de nye rammer forstudiegennemførelse lægger vægt på, at en afskaffelse af supplering ikke må be-grænse optaget på kandidatuddannelserne. For at sikre den størst mulige gennem-sigtighed følger Ministeriet for Forskning, Innovation og Videregående Uddannel-ser op på optaget på kandidatuddannelserne, samt sikrer offentliggørelse af oplys-ninger om antal ansøgere, optagne og afviste på kandidatuddannelserne.I forlængelse heraf kan det nævnes, at ét af de pligtige mål i universiteternes udvik-lingskontrakter 2012-2014 er ”bedre sammenhæng i uddannelsessystemet”. Dettehar CBS eksempelvis omsat i et målepunktet: ”CBS vil styrke muligheden, for atprofessionsbachelorer kan videreuddanne sig på CBS”.

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Med venlig hilsen
Morten Østergaard
Side2/2