Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2012-13
FIV Alm.del
Offentligt
Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående UddannelserFolketingetChristiansborg1240 København K
I brev af 25. oktober 2012 har udvalget efter ønske fra Mette Bock (LA) stillet migfølgende spørgsmål:Spørgsmål nr. 15(Alm. del)Vil ministeren redegøre for de kriterier, der bliver lagt til grund for bedømmelse afudenlandske gymnasiale uddannelser, i forbindelse med ansøgning på danske vide-regående uddannelser?
23. november 2012
Ministeriet for Forskning,Innovation og VideregåendeUddannelserSlotsholmsgade 10PostPostboks 21351015 København KTelefon3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
SvarAdgangsreglerne skal grundlæggende sikre, at ansøgere med en udenlandskgymnasial uddannelse bliver bedømt ud fra samme kriterier som ansøgere med endansk eller international eksamen.Adgang til en videregående uddannelse forudsætter en gymnasial eksamen,opfyldelse af specifikke adgangskrav og af eventuelle karakterkrav.Adgangsgivende til en videregående uddannelse er herunder en udenlandskgymnasial eksamen, som kan sidestilles eller er sammenlignelig med en danskgymnasial eksamen. Denne vurdering foretages af Styrelsen for Universiteter ogInternationalisering set i forhold til de danske gymnasiale uddannelser, inter-nationale aftaler og bestemmelser om gensidig anerkendelse.Det er de videregående uddannelsesinstitutioner, der træffer afgørelse om optagelseaf den enkelte ansøger efter reglerne om adgang til og optagelse på videregåendeuddannelser.Eksamensgennemsnittet for ansøgere med en udenlandsk adgangsgivendeeksamen fra et andet EU/EØS-land, der er sammenlignelig med en danskgymnasial uddannelse, omregnes til en optagelseskvotient, der kan anvendes somudvælgelseskriterium ved optagelse i kvote 1. Det samme gælder for ansøgeremed en international eksamen som for eksempel International Baccalaureate.Den konkrete omregning foretages af de videregående uddannelsesinstitutionerud fra officielle omregningstabeller offentliggjort på hjemmesiden for Styrelsenfor Universiteter og Internationalisering (www.iu.dk/ehb).Øvrige ansøgere med en udenlandsk eksamen optages via kvote 2 og en mindredel via kvote 3. Ansøgere, som søger en engelsksproget uddannelse på grundlag afTelefaxE-postNetstedCVR-nr.
Ref.-nr.Side
12/135235-041/1
en udenlandsk eksamen og har brug for en opholdstilladelse med henblik på atdeltage i uddannelsen, optages således via kvote 3. Ansøgning om optagelsegennem kvote 3 sker efter regler, som uddannelsesinstitutionerne fastsætter ogoffentliggør på sin hjemmeside.Udover en gymnasial eksamen skal ansøgere opfylde de specifikke adgangskrav,der er for bestemte gymnasiale fag på henholdsvis A-, B- ellerC-niveau, samteventuelle karakterkrav. De specifikke adgangskrav er fastsat af Ministeriet forForskning, Innovation og Videregående Uddannelser efter indstilling frauddannelsesinstitutionerne og har til formål at sikre, at alle studerende har defornødne faglige kvalifikationer til at gennemføre uddannelsen.Uddannelsesinstitutionerne kan endvidere kræve, at udenlandske ansøgere ellervisse ansøgere med et udenlandsk adgangsgrundlag skal dokumentere dansk-kundskaber, eksempelvis ved en prøve. Eller engelskkundskaber svarende tilengelsk på B-niveau, hvis uddannelsen foregår på engelsk.De videregående uddannelsesinstitutioner foretager niveauvurderinger af fag i enudenlandsk eksamen sammenlignet med fag i en dansk gymnasial uddannelse.Styrelsen for Universiteter og Internationalisering stiller så vidt muligt vejle-dende baggrundoplysninger til rådighed herfor på sin hjemmeside påwww.iu.dk/ehbi form af oplysninger om de enkelte eksaminer og deres timetal.Desuden offentliggør styrelsen de fagniveauvurderinger, der er foretaget på etobjektivt og fagligt grundlag af fagkonsulenter fra Ministeriet for Børn ogUndervisning for fag i en International Baccalaureate, Europæisk Studenter-eksamen, eksamen fra Duborg- Skolen og A.P.Møller skolen og fagene engelsk,matematik, fysik og kemi i en norsk, svensk og islandsk eksamen.De videregående uddannelsesinstitutioner kan altid henvende sig til Styrelsen forUniversiteter og Internationalisering for konkret bistand i tvivlsspørgsmål omudenlandske uddannelser, men kompetencen til at træffe afgørelse omansøgningerne ligger som nævnt på uddannelsesinstitutionerne.Det skal bemærkes, at de maritime uddannelser pt. ikke er omfattet af DenKoordinerede Tilmelding (KOT). På nuværende tidspunkt haruddannelsesinstitutionerne mulighed for at anvende først-til-mølle princippet ellerandre vurderingskriterier, så længe disse er offentlige. Fra og med 2013 overgår demaritime professionsbacheloruddannelser til Den Koordinerede Tilmelding,hvorefter det vil være KOT-reglerne, som er gældende, og først-til-mølle princippetvil ikke længere være muligt.
Side
2/2
Med venlig hilsen
Morten Østergaard