Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2012-13
FIV Alm.del
Offentligt
1247428_0001.png
1247428_0002.png
Ministeren
Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående UddannelserFolketingetChristiansborg1240 København K
I brev af 5. april 2013 har udvalget efter ønske fra Vivi Kier (KF) stillet mig føl-gende spørgsmål:Spørgsmål nr. 138 (Alm. del)Vil ministeren redegøre for, hvilke tiltag universiteterne gør for at fastholdeudenlandske ph.d.- studerende efter endt uddannelse?SvarUniversiteterne har en lang række initiativer, der bidrager til at introducerede inter-nationale studerende til såvel universitetsmiljøerne som det danske samfund. Jeghar indhentet svar fra universiteterne, der kan sammenfattes som følgende:Universiteterne understøtter de internationale ph.d.-studerendeskontakt til det dan-ske arbejdsmarkedog tilbyder karrierevejledning til de internationale ph.d.-studerende. Sprogindlæringen har stor betydning for de internationale ph.d.-studerendes videre muligheder i Danmark, og derfor er det et tilbud til alle ph.d.-studerende på universiteterne.SprogundervisningPh.d.-studerende har mulighed for at modtage danskundervisning og engelsk-undervisning på universitetet. Nogle universiteter samarbejder desuden medandre udbydere og kommunale sprogcentre om sprogundervisning.Vejledning og understøttelse af deltagelse i universitetet og samfundetTre universiteter har etableret et egentligt internationalt center eller en såkaldt'one stop shop', hvor internationale ph.d.-studerende kan gå ét sted hen for atmodtage hjælp og rådgivning på en lang række områder,f.eks.opholdstilladelse, bolig og praktiske spørgsmål, kontakt til skat og kom-mune, pension og forsikringmv. Alle universiteter tilbyder på den ene eller an-den måde støtte til de ph.d.-studerende på disse områder.
13. maj 2013

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Slotsholmsgade 10PostPostboks 21351015 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Ref.-nr.
13/007410-04
Universiteterne tilbyder introduktionsprogrammer, introduktionskurser og -seminarer målrettet internationale ph.d.’er og internationale forskere. Flereuniversiteter har desuden et informationsmateriale, der udleveres til internatio-nale ph.d.-studerende, så de får den bedst mulige begyndelse på deres ophold iDanmark.Side1/2
Der afholdes en række sociale arrangementer for ph.d.-studerende lokalt på detenkelte fakultet eller på tværs af universitetet, herunder ph.d.-klubber ellernetværk for internationale medarbejdere på universitetet, og der afholdes mø-der herom. Et universitet har f.eks. et ph.d.-hus, der er ramme for "the ph.d.-activitygroup".Universiteterne har samspil med kommunale og andre institutioner, der tilby-der netværk og har initiativer rettet mod internationale videnmedarbejdere iden konkrete kommune.
Karrierevejledning og introduktion til erhvervslivetUniversiteterne arbejder med forskellige tiltag for at promovere ph.d.- stude-rende over for virksomheder, blandt andet gennem virksomhedsbesøg og kon-takt til virksomheder via innovations- eller erhvervscentre på universiteterne.Stort set alle universiteter har et tilbud til ph.d.-studerendeom at deltage i net-værk med erhvervslivet og understøtter deres udvikling af kendskabet til er-hvervslivet. En del ph.d.-forløb er tilrettelagt i samspil med erhvervslivet, ogher vil der være en umiddelbar kontakt til erhvervslivet.Universiteterne tilbyder karrierevejledning til de ph.d.-studerende enten i rela-tion til ph.d.-vejledning og medarbejderudvikling,eller som en egentlig karrie-rerådgivning etableret centralt på universitetet, der f.eks. kan omfatte profil-test, karriereevents og workshops for ph.d.-studerende.Nogle universiteter tilbyder coaching til ph.d.-studerende eller tilbyder interna-tionale ph.d.-studerende en mentor, der kan introducere den ph.d.-studerendetil universitetet mv.

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Det er en central prioritet for regeringen at tiltrække velkvalificeret udenlandskarbejdskraft til Danmark. Beskæftigelsesministeren forbereder en reform af inter-national rekruttering, som skal styrke den internationale rekruttering bl.a. gennemforenkling af regler og administration for opnåelse af erhvervs- og studieopholdstil-ladelser. I den vil også indgå tiltag til at fastholde dygtige udenlandske studerende,som kan bidrage positivt til det danske samfund.
Med venlig hilsen
Morten Østergaard
Side2/2