Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2012-13
FIV Alm.del
Offentligt
1244911_0001.png
1244911_0002.png
Ministeren
Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående UddannelserFolketingetChristiansborg1240 København K
I brev af 5. april 2013 har udvalget efter ønske fra Vivi Kier (K) stillet mig følgen-de spørgsmål:Spørgsmål nr. 135 (Alm. del)Hvad er ministerens holdning til, at HF-søfartsskolen på Marstal Navigationsskole-har været nødsaget til at afvise 40 ansøgere grundet indførelse af kvoterpå uddan-nelsen?SvarKvoterne på HF-søfartsuddannelsen er en konsekvens af den politiske aftale om enny maritim uddannelses- og skolestruktur fra 2004, hvor der blev fastsat et rekrut-teringsmål ud fra erhvervets behov. Aftalen er indgået af Socialdemokraterne,RadikaleVenstre,SocialistiskFolkeparti,Venstre, DetKonservativeFolkeparti, DanskFolkeparti, og Kristendemokraterne.Regeringen arbejder målrettet for at indfri en ambitiøs uddannelsesmålsætning omflere uddannede unge. HF-søfartsuddannelserne kan bidrage hertil, fordi uddannel-sen blandt andet tiltrækker drenge, som ikke finder en traditionel, boglig gymnasialuddannelse så attraktiv.Uddannelsesministeriet har netop offentliggjort en evaluering af HF-søfartsuddannelsen, som overordnet set er positiv. Evalueringen viser, at uddannel-sen både appellerer til unge, som går målrettet efter en maritim karriere, og til un-ge, som gerne vil kombinere boglige og praktiske fag, herunder søfartsrelateredefag og værkstedsfag. Den peger samtidig på nogle områder, hvor uddannelsen kanforbedres, fx vedrørende frafald og merit.Det er derfor mit håb, at flere unge fremover gennemfører uddannelsen, og at fra-faldet bringes ned. I samarbejde med de relevante parter vil Uddannelsesministerietnu undersøge, hvordan vi bedst udvikler uddannelsen.Det fortsatte arbejde vil tage udgangspunkt i, at:flere af HF-søfartseleverne skal gennemføre og videreuddanne sig på bag-grund af uddannelsen.uddannelsen får et bredere sigte mod beskæftigelse i Det Blå Danmark somhelhed og ikke kun sigte på en karriere til søs.
3. maj 2013

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Slotsholmsgade 10PostPostboks 21351015 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Ref.-nr.
13/007430-05
Side1/2
uddannelsen kan struktureres, så den bedre bygger bro til relevante videre-gående uddannelser, giver mere merit og bidrager til, at de unge bliver tid-ligere færdige med deres uddannelse.
Den nye uddannelse skal være udviklet i 2013 med henblik på studiestart august2014.Spørgsmålet om kvoter for optag til uddannelsen vil blive afklaret i forbindelsemed forhandlingerne om finansloven for 2014.
Med venlig hilsen

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Morten Østergaard
Side2/2