Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2012-13
FIV Alm.del
Offentligt
1241725_0001.png
1241725_0002.png
Ministeren
Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående UddannelserFolketingetChristiansborg1240 København K
I brev af 2. april 2013 har udvalget efter ønske fra Anne-Mette Winther Christian-sen (V) stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål nr. 133 (Alm. del - bilag 139)Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 2. april 2013 fra Cathrine CeciliePedersen vedrørende meritoverførsel for udvekslingsstuderende, jf. FIV alm. del –bilag 139.SvarJeg er enig med den studerende i, at udviklingen på området og den stigende inter-nationalisering betyder, at det må være målet at sikre, at reglerne tilgodeser destuderende, som tager et udvekslingsophold i udlandet.Det er derfor en relevant problemstilling, som den studerende rejser, men også enkompliceret problemstilling.Det er afgørende for danske eksamensbevisers legitimitet, at omverdenen kan havefuld tillid til indholdet på beviserne, og at alle karakterer påføres på et retvisendegrundlag.Baggrunden for de gældende regler, hvor de udenlandske karakterer fremgår af etbilag til eksamensbeviset og ikke omregnes til den danske karakterskala, erblandt andet, at de forskellige landes karakterskalaer ikke umiddelbart kan sam-menlignes med hensyn til indhold og grundprincipper. I nogle nationale skalaerskal der tilstræbes en bestemt fordeling af karaktererne (relativ karaktergivning),mens der i relation til en række andre nationale karakterskalaer, herunder dendanske 7-trins-skala (og den gamle danske 13-skala), gives bedømmelse af præ-stationer og karaktergivning på grundlag af de faglige mål, der er opstillet for detpågældende fag (absolut karaktergivning).Derfor er det samlet set vanskeligt atforetage en retvisende omregning ved meritoverførsel af karakterer fra udenland-ske karaktersystemer.I forbindelse med den kommende internationaliseringshandlingsplanvil jeg samletse nærmere på at skabe forbedrede rammer for den internationale udveksling, her-under også se på, om der er mulighed for at forbedre den nuværende praksis forkarakterer opnået under studieophold i udlandet.
25. april 2013

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Slotsholmsgade 10PostPostboks 21351015 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Ref.-nr.
13/007142-04
Side1/2
Danmarks Evalueringsinstitut er desuden blevet bedt om at evaluere indførelsen af7-trins-skalaen. Den kommende evaluering undersøger skalaens udbredelse oganvendelse i det ordinære uddannelsessystem og belyser centrale krav til en mo-derne karakterskala, og herunder også 7-trins-skalaens internationale anvendelig-hed.
Med venlig hilsen
Morten Østergaard

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Side2/2