Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående Uddannelser 2012-13
FIV Alm.del
Offentligt
1239112_0001.png
1239112_0002.png
Ministeren
Udvalget for Forskning, Innovation og Videregående UddannelserFolketingetChristiansborg1240 København K
I brev af 22. februar 2013 har udvalget stillet mig følgende spørgsmål:Spørgsmål nr. 102 (Alm. del- bilag 110)Ministeren bedes kommentere henvendelsen fra PædagogstuderendesLandssammenslutning vedr. SU-loven, jf. FIV alm. del–bilag 110.SvarDe Pædagogstuderendes Landssammenslutning spørger om, hvordan detsikres, at alle studerende får lige muligheder for at gennemføre pædagogud-dannelsen, således at de økonomiske vilkår forbedres vedrørende tillæg tilforsørgere og handicappede pædagogstuderende i forbindelse med overgan-gen fra SU til de to lønnede praktikperioder.Indledningsvis kan jeg oplyse, at dermed virkning fra henholdsvis 2004 og2005 blev skabt et generelt økonomisk løft på SU-området for handicappedeog enlige forsørgere. Jeg er klar over, at nogle af disse studerende får enindtægtsnedgang, når de går fra SU til praktikløn, og at det kan gøre detvanskeligt at gennemføre en pædagoguddannelse.Som bekendt fastsættes løn, herunder praktikløn, efter forhandling mellemarbejdsmarkedets parter og spørgsmålet har da også tidligere været rejstoverfor arbejdsmarkedets parter. Der er dog aldrig blevet fundet en løsning.Jeg har længe været opmærksom på problemstillingen og er samtidig megetoptaget af at reducere frafaldet på pædagoguddannelsen. I forlængelse herafhar jeg været i dialog med Pædagogstuderendes Landssammenslutning omnetop denne problemstilling. Jeg har overfor de pædagogstuderende klartgivet udtryk for, at problemstillingen vil indgå i overvejelserne i forbindelsemed udformning af den ny pædagoguddannelse.Derfor er jeg også glad for at kunne oplyse, at der i regeringens udspil til enkontanthjælpsreform indgår et forslag om, at enlige forsørgere i lønnet prak-tik, som en del af fx en pædagoguddannelse,får ret til et tillæg til deres prak-tikløn op til stipendieniveauet for en SU-modtager med forsørgertillæg.

19. april 2013

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Slotsholmsgade 10PostPostboks 21351015 København KTelefonTelefaxE-postNetstedCVR-nr.3392 97003332 3501[email protected]www.fivu.dk1680 5408
Ref.-nr.
13/004060-06
Side1/2
Hvad angår handicappede studerende, er jeg bekendt med, at nogle kommu-ner giver revalidering i praktikperioderne, afhængigt af forholdene i denenkelte kommune og afhængigt af de samlede forhold for den enkelte stude-rende.Den kommende reform af pædagoguddannelsen skal styrke uddannelsenskvalitet gennem en stærk sammenhæng mellem uddannelsens teori og denvirkelighed, de studerende møder i praktikken. Uddannelsens praksisnærhedog de studerendes handlekompetencer skal styrkes i en vekselvirkning mel-lem den teoretiske undervisning og praktikken.Jeg er derfor glad for, at vinu har fremlagt en konkret løsning, som giverenlige forsørgere bedre mulighed for at gennemføre pædagoguddannelsen,og håber, at der kan opnås politisk opbakning til løsningen.

Ministeriet for Forskning,

Innovation og Videregående

Uddannelser

Med venlig hilsen
Morten Østergaard
Side2/2