Finansudvalget 2012-13
FIU Alm.del
Offentligt
1276342_0001.png
1276342_0002.png
Folketingets Finansudvalg
Sagsnr.2013-09587Doknr.134567Dato02-09-2013
FolketingetsFinansudvalg har d. 26. august 2013 stillet følgende spørgsmål nr.456(alm. del) til økonomi- og indenrigsministeren, som hermed besvares.Spørgsmålnr. 456:”Vil ministeren oplyse, hvor mange procent af den polske befolkning, der årligt tjenermere end hhv. en kontanthjælps- og dagpengemodtager i Danmark?”Svar:Det er i besvarelse af spørgsmålet lagt til grund, at der spørges om indkomstforholde-ne for personer bosiddende i Polen (og ikke polske statsborgere bosiddende i Dan-mark), og at der spørges til lønfordelingen blandt lønmodtagere i Polen, der har enlønindkomst på eller overforskellige niveauer. Opgørelsen inkluderer derfor ikke selv-stændige og personer uden for arbejdsmarkedet, herunder studerende og pensioni-ster.Det skønnes på den baggrund, at 3-4 pct. af polske lønmodtagere i oktober 2010 hav-1de en (brutto)lønindkomst over niveauet for de maksimale dagpenge i Danmark , hvisomregningen mellem den danske og polske valuta sker med valutakursen, jf. 2. søjle itabellen. De tilsvarende andele for kontanthjælp fremgår af tabellen. Da ”kontant-hjælpsniveauet” ikke er et entydigt begreb, er der foretaget opgørelser for tre forskelli-ge ydelsesniveauer for kontanthjælpsmodtagere.Tabel 1. Andelen af polske beskæftigede med en lønindkomst over niveauet for dan-ske overførselsindkomsterOverførselsindkomstOmregningOmregning medmed valutakurs købekraftskorrektionDagpenge (195.500 kr. årligt)3-4 pct.25-30 pct.Kontanthjælp, forsørgere (157.200 kr. årligt)5-7 pct.40-50 pct.Kontanthjælp, ikke-forsørgere, fyldt 25 år10-15 pct.70-80 pct.(118.300 kr. årligt)Kontanthjælp, ikke-forsørgere, under 25 år30-40 pct.85-90 pct.(76.200 kr. årligt)Kilde: Egne beregninger på baggrund af oplysninger fra det polske centrale statistikbureau og DanmarksNationalbank.
Prisniveauet i Danmark er en del højere end i Polen. I tabellens 3. søjle er de danskeindkomstniveauer omregnet med en købekraftskorrigeret valutakurs. Omregnes derpå denne måde, har 25-30 pct. af de polske lønmodtagere en (brutto)lønindkomstover niveauet for de maksimale dagpenge i Danmark.1
Oplysningerne om lønfordelingen i Polen stammer fra det polske centrale statistikburesus publikation,“Structure of wages and salaries by occupations in October 2010”, Warszawa 2012 (internetudga-ve).Indkomsterne er omregnet til indkomst ved fuldtidsbeskæftigelse.
Det skal understreges, at ovennævnte opgørelser vedrører bruttoindkomster. Hvisman ønsker at sammenligne det velstandsniveau, lønmodtagerne i Polen og overfør-selsmodtagere i Danmark har, ville det være mere relevant at tage udgangspunkt iopgørelser af personernes disponible indkomster, således at der blev medtaget even-tuelle supplerende indkomster – især for polske beskæftigede, herunder i hvilket om-fang, de måtte have flere job. Der skulle også tages højde for betaling af indkomst-skatter og sociale bidrag. Der foreligger imidlertid ikke umiddelbart tilgængelige dataom indkomstfordelingen i Polen, hvorfra det ville være muligt at uddrage sådanneoplysninger.Resultaterne er givet med en forholdsvis bred usikkerhedsmargen, da den nævntestatistikpublikation kun viser fordelingen af lønmodtagere i indkomstintervaller relaterettil gennemsnitsindkomsten. Usikkerhedsmargenen dækker også over, at oplysninger-ne om den polske lønfordeling stammer fra en stikprøve, og således i sig selv er be-hæftet med nogen usikkerhed.
Med venlig hilsenMargrethe Vestager
2