Finansudvalget 2012-13
FIU Alm.del
Offentligt
1282377_0001.png
1282377_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
20. september 2013
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 392 (Alm. del) af 22. juli2013 stillet efter ønske fra René Christensen (Dansk Folkeparti)

Spørgsmål

Kan finansministeren oplyse, om der er sociale klausuler på de storebyggeprojekter, som er igangsat, og om der er på de kommende store statsligeprojekter såsom sygehuse, Femern-forbindelse, jernbaner, motorveje m.v.

Svar

En række igangværende større statslige byggeprojekter som fx anlæg af ny baneKøbenhavn-Ringsted og Silkeborgmotorvejen har tilknyttet sociale klausuler.Klausulerne understøtter sociale hensyn som fx at sikre praktikpladser.Det er vigtigt for regeringen, at offentlige byggeprojekter udføres både underordentlige løn- og arbejdsforhold og samtidig i videst mulig omfang understøtterudbuddet af praktikpladser. Offentlige myndigheder har som arbejdsgiver etsærligt ansvar for at sikre dette, herunder i forbindelse med udbud. Derfor harregeringen og Enhedslisten i forbindelse med finansloven for 2013 og ioverensstemmelse medAftale om initiativer mod social dumping af november 2012aftalten række initiativer for at øge og forbedre brugen af både arbejdsklausuler ogsociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler.Således er brugen af arbejdsklausuler nu udvidet. Alle statslige ordregivere(herunder selskaber, som fuldt ud er ejet af statslige myndigheder og ikke er ikonkurrence, såsom Femern A/S), skal nu benytte arbejdsklausuler ved alleoffentlige udbud af bygge- og anlægsprojekter.Statslige ordregivere skal endvidere overveje brugen af sociale klausuler omuddannelses- og praktikaftaler i relevante udbud efter ”følg eller forklar”-princippet. Princippet indebærer, at statslige ordregivere fremover enten skalanvende sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i relevante udbudeller forklare, hvorfor klausulerne evt. ikke anvendes.Samtidig gøres det eksisterende regelsæt om arbejdsklausuler mere gennemskueligtog tilgængeligt, idet der bl.a. skal udarbejdes standardiserede skabeloner tiloffentlige myndigheder.
Side 2 af 2
Bygherrerollen for sygehusinvesteringer er placeret i regionerne, der ikke erdækket af ovenstående aftale mellem regeringen og Enhedslisten. Med Aftale omregionernes økonomi for 2014 har regeringen og Danske Regioner dog aftalt, atarbejdsklausuler skal søges udbredt til alle regionale udbudskontrakter inden forbygge- og anlægsarbejde samt øvrige udbudskontrakter, hvor det erhensigtsmæssigt. Endvidere skal regionerne fortsat overveje brugen af socialeklausuler om uddannelses- og praktikaftaler i relevante udbud efter ”følg ellerforklar”-princippet.For alle fem regioner gælder, at regionerne benytter sig af sociale klausuler iforhold til at stille krav om uddannelses- og praktikaftaler.Det kan afslutningsvis bemærkes, at det med Aftale om kommunernes økonomifor 2014 ligeledes er aftalt mellem regeringen og KL, at arbejdsklausuler skal søgesudbredt til alle kommunale udbudskontrakter inden for bygge- og anlægsarbejdesamt øvrige udbudskontrakter, hvor det er hensigtsmæssigt. Yderligere skalkommunerne fremover overveje brugen af sociale klausuler om uddannelses- ogpraktikaftaler i relevante udbud efter ”følg eller forklar”-princippet.Med venlig hilsenFinansministeren