Finansudvalget 2012-13
FIU Alm.del
Offentligt
1277784_0001.png
1277784_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
Finansministeren
5. september 2013
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 389 (Alm. del – §) af 28.juni 2013 stillet efter ønske fra Jacob Jensen (V)

Spørgsmål

Vil ministeren oplyse, i forlængelse af svaret på FIU alm. del - spørgsmål 340, omdet er korrekt forstået, at hvis man frigør 12 mia. kr. frem mod 2020, så vil dengevinst mere end kunne dække den merudgift, som det demografiske træk på 11,3mia. kr. giver i samme periode?

Svar

Det demografiske træk er et beregnet mål for trækket på det offentlige forbrug,som befolkningsudviklingen isoleret set medfører, når den reale udgift pr. brugerfastholdes (korrigeret for delvis sund aldring), og når antallet af brugere følger be-folkningsudviklingen.Beregningen af det demografiske træk tager ikke højde for eventuelle produktivi-tetsforbedringer i den offentlige sektor. Der er tale om en mekanisk beregning afden isolerede virkning af den skønnede demografiske udvikling på det offentligeforbrug, og derfor skal målet fortolkes med forsigtighed. Beregningen tager fx ik-ke højde for, at øget uddannelsestilbøjelighed blandt unge eller nye behandlings-muligheder i sundhedsvæsenet kan medføre en større stigning i antal brugere afoffentlig service, end demografien isoleret set tilsiger.I 2020-planen indgår en stigning i det offentlige forbrug på 22 mia. kr. i perioden2014-2020,jf. Konvergensprogram 2013.Det svarer til en årlig vækst i det offentligeforbrug på 0,6 pct.Den planlagte vækst i de reale udgifter er imidlertid kun en del af grundlaget forfortsat kvalitet og udvikling i den offentlige sektor. I forbindelse medDanmark iarbejdesamtVækstplan DKhar regeringen fremlagt en ambitiøs moderniserings-dagsorden for den offentlige sektor. Regeringen sigter mod at frigøre 12 mia. kr.frem mod 2020 gennem modernisering af den offentlige sektor.Moderniseringen af den offentlige sektor vil i kombination med væksten i det of-fentlige forbrug give mulighed for at udvikle og forbedre den offentlige servicefrem mod 2020.
Side 2 af 2
Selvom moderniseringsgevinsterne kan medgå til at dække øget træk på områder,såsom uddannelse og sundhed, så er der ingen direkte sammenhæng mellem detudgiftstræk, som følger af befolkningsudviklingen og de midler, som frigøres gen-nem modernisering.Regeringens moderniseringsdagsorden skal også ses i sammenhæng med et løben-de behov for gennem nytænkning og modernisering at sikre, at den offentlige sek-tor hele tiden tilpasser sig og kanaliserer ressourcerne derhen, hvor behovet erstørst.Med venlig hilsenBjarne Corydon