Finansudvalget 2012-13
FIU Alm.del
Offentligt
1269726_0001.png
1269726_0002.png
1269726_0003.png
1269726_0004.png
1269726_0005.png
1269726_0006.png
Bilag 3. Økonomi- og indenrigsminister MargretheVestagers talepapirDet talte ord gælder

Anledning:

Finansudvalget, samråd AB

Tid og sted: Torsdag d. 20. juni, kl. 10.10

I har spurgt til min vurdering af, hvorvidt regeringen føreren konsekvent og klar linje i den økonomiske politik.
Regeringens har fra dag 1 ført en sund og ansvarligøkonomisk politik med fokus på reformer, der gørDanmark stærkere. Det er udgangspunktet iregeringsgrundlaget. Og det er regeringens kurs.
Med den økonomiske politik understøtter vi vækst ogbeskæftigelse. Inden for en ansvarlig og troværdigramme. Selvom de ydre betingelser har været svære
med tilbageslag i euroområdet, er det lykkedes at holdehånden under beskæftigelsen herhjemme. Og ledig-heden er ikke steget i de sidste par år. Der er tilmedgrund til forsigtig optimisme omkring den økonomiskeudvikling. Der er udsigt til pæn vækst og faldendeledighed i 2014.
Den ansvarlige og troværdige linje er central forregeringen. Vi vil overholde EU-henstillingen. Fordi detbidrager til at fastholde den troværdighed omfinanspolitikken, som har givet Danmark AAA status ikreditvurderingerne. Det er med til at sikre et lavtrenteniveau til gavn for borgere, virksomheder og denoffentlige økonomi. Og vi har fået en Budgetlov, der skalvære med til at sikre, at de offentlige budgetter holder.
Et centralt sigtepunkt er at sikre balance mellemoffentlige indtægter og udgifter i 2020 [strukturelt]. Denneansvarlighed og troværdighed om økonomien erafgørende for at fastholde en rente, som er blandt de
2
laveste internationalt, og derved understøttebeskæftigelsen.
I spørgsmålet henvises der til min udtalelse om, atregeringen ikke ønsker en ”zigzagkurs” i den økonomiskepolitik. Lad mig uddybe det.
Manøvrerummet i finanspolitikken er meget begrænset.De offentlige underskud holder sig i år og næste år påden rigtige side af 3 pct.’s grænsen i Stabilitets- ogVækstpagten primært på grund af midlertidige indtægterfra omlægning af kapitalpension og – navnlig i år –ekstraordinært store indtægter fra pensionsafkastskatten.
Milliardstore lempelser af finanspolitikken er derfor enrisikabel satsning. Det vil øge risikoen for, at Danmarkikke kommer ud af EU-henstillingen og ikke overholdergrænserne i Stabilitets- og Vækstpagten. Og det vil igenøge risikoen for, at vi må gennemføre en ny opbremsningi 2015.
3
Det kan derfor blive en farlig ”zigzagkurs” for Danmark.Det er blandt andet i det lys mine udtalelser skal ses.Jeg sagde indledningsvis, at vi med den økonomiskepolitik havde fokus på reformer, der gør Danmarkstærkere.
To måneder efter vi kom til, vedtog Folketingettilbagetrækningsreformen. Sidste sommer gennemførtevi to reformer; en skattereform og en reform afførtidspension og fleksjob. I foråret har vi som led iaftalerne omVækstplan DKindgået aftale om en reformaf SU-systemet og en kontanthjælpsreform. Og i forrigeuge indgik vi aftale om en reform af folkeskolen.
Samtidig har regeringen sat fokus på at modernisere denoffentlige sektor. For ved at modernisere den måde,tingere gøres på, kan vi sikre, at de offentlige ressourceranvendes bedst muligt og på de områder, hvor der erstørst behov.
4
Reformkursen og den ansvarlige linje i den økonomiskepolitik er hinandens forudsætninger.
Reformerne bidrager både til at skaffe flere i beskæf-tigelse og styrke holdbarheden på længere sigt, og degiver samtidig handlerum på kort sigt og dermedmulighed for at understøtte økonomien:reformen af efterløn gav mulighed for at udbetaleefterlønsbidraget;skattereformen gav mulighed for at styrkefamiliernes økonomi og give virksomhederne rabatpå investeringer;og alle andre reformer bidrager til en ansvarligøkonomisk politik og derved til, at Danmark kanfastholde de lave renter.
Regeringens kurs ligger fast. Den økonomiske politik,reformkursen og de ekstraordinært lave renterunderstøtter den gradvise vending på arbejdsmarkedet,
5
og med aftalerne om Vækstplan DK er der lagt klare ogambitiøse spor frem mod 2020.
6