Finansudvalget 2012-13
FIU Alm.del
Offentligt
1256824_0001.png
1256824_0002.png
J.nr. 13-0170543Dato: 04-06-2013
TilFolketinget - Finansudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 286 af 8. maj 2013.Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Frank Aaen (EL).(Alm. del).
Holger K. Nielsen/Thomas Larsen

Spørgsmål:

Vil ministeren oplyse, hvad Danmarks andel af provenuet vil være, hvis manindfører en skat på finansielle transaktioner som foreslået af EU-Kommissionen.

Svar:

Der lægges i det efterfølgende til grund, at det er EU-Kommissionens forslag til etforstærket samarbejde om en afgift på finansielle transaktioner af 14. februar 2013, derhenvises til i spørgsmålet.Da Danmark ikke på nuværende tidspunkt deltager i det forstærkede samarbejde, vil direk-tivforslaget ikke indebære et umiddelbart merprovenu for den danske stat. Der vil være ud-gifter for staten ved, at ikke-deltagende medlemslande i konkrete tilfælde vil skulle værebehjælpelige med at indhente oplysninger samt hjælpe med at inddrive afgiften fra danskefinansielle institutioner mv. til deltagerlandene.EU-Kommissionen har endnu ikke fremlagt skøn for fordelingen af provenuet fra det for-stærkede samarbejde om en afgift på finansielle transaktioner fordelt på deltagende landeog ikke-deltagende lande.Det må dog forventes, at hovedparten af den umiddelbare afgiftsbelastning vil blive væltettilbage på de finansielle aktører i de deltagende lande. Dermed må det forventes, at den delaf provenuet, der reelt bæres af Danmark, vil være begrænset.Hvis Danmark valgte at deltage i det forstærkede samarbejde om en afgift på finansielletransaktioner, ville den danske stat opnå et umiddelbart merprovenu. Størrelsen heraf erusikker og vil afhænge af den konkrete udformning af afgiften, herunder sats og base. Deter derfor ikke på nuværende tidspunkt muligt at skønne over det forventede merprovenuved en mulig deltagelse i det forstærkede samarbejde.
Side 2