Finansudvalget 2012-13
FIU Alm.del
Offentligt
1266349_0001.png
1266349_0002.png
Folketingets FinansudvalgChristiansborg
FinansministerenDen 28. juni 2013
Svar på Finansudvalgets spørgsmål nr. 263 (Alm. del) af 4. april2013

Spørgsmål

”Vil ministeren, i det der henvises til Statsrevisorernes Beretning om DONGEnergy A/S’ elpriser (7/2012), redegøre for, hvilke overvejelser beretningen giverministeren anledning til i forhold til konkurrenceevnen?”

Svar

Indledningsvis har Finansministeriet med tilfredshed noteret sig, at det i Beretnin-gen i forhold til det spørgsmål, der gav anledning til undersøgelsen, konstateres, atDONG Energy’s priser på forsyningspligtig el ligger på niveau med andre udby-dere i Østdanmark i perioden 2007-13, samt at selskabets priser på VE-energi ge-nerelt lå under andre udbyderes i Danmark i 2012.Finansministeriet bemærker videre, at Beretningens hovedfokus er på forsynings-pligtig el, der er et produkt, der alene retter sig mod husholdninger og andre småelforbrugere, der helt overvejende ikke er konkurrenceudsatte. En række af de in-ternationale sammenligninger af elprisen, der er indeholdt i beretningen, giverdermed ikke anledning til overvejelser i forhold til konkurrenceevnen generelt.Dog bemærkes, at Rigsrevisionen på baggrund af oplysninger fra Eurostat finder,at elprisen overfor husholdninger med et årligt elforbrug på 2.500-5.000 kWh i2011 lå på niveau med den tilsvarende elpris i en række sammenlignelige lande,når der ses bort fra skatter og afgifter (Beretningens figur 7, s. 16). Dette indike-rer, at det danske elmarked grundlæggende fungerer forholdsvis effektivt, og atdet derfor heller ikke giver anledning til særlige overvejelser i forhold til den dan-ske konkurrenceevne.I den forbindelse bemærkes videre, at det som led i såvel Energiaftalen og Solcel-leaftalen fra 2012 indgår, at der i de kommende år skal gennemføres betragteligeeffektiviseringer i Energinet.dk, ligesom der inden for rammerne af det igangvæ-rende Elreguleringseftersyn, der gennemføres af Klima-, Energi- og Bygningsmi-nisteriet, skal identificeres yderligere effektiviseringsmuligheder i netselskaberne.Dette vil bidrage til at reducere omkostningerne for alle elforbrugere og dermedalt andet lige gavne konkurrenceevnen.
Side 2 af 2
Rigsrevisionens beretning indeholder endeligt oplysninger om udviklingen i udgif-ten offentlige forpligtelser (Beretningens tabel 1, s. 22) og den tarif, som Energi-net.dk opkræver fra elforbrugerne til dækning heraf (Beretningens tabel 2, 24).Det fremgår heraf bl.a., at de samlede udgifter til offentlige forpligtelser svingerbetydeligt fra år til år. Fx var de samlede udgifter 3.909 mio. kr. i 2007, hvorefterde faldt til 1.787 mio. kr. i 2008. I 2012 udgjorde udgiften 4.665 mio. kr. Udviklin-gen afspejler en række forhold så som udviklingen i mængden af støtteberettigetelproduktion, men navnlig variationer i markedsprisen på el har stor betydning iforhold til det årlige niveau for den samlede udgift, idet en betydelig del af denstøtteberettigede elproduktion modtager et tilskud, der svarer til forskellen mellemen fast afregningspris og markedsprisen på el.I forhold til den samlede støtte til miljøvenlig elproduktion bemærkes, at det påtidspunktet for indgåelsen af Energiaftalen i 2012 var forventningen, at den realtville være omtrent konstant i perioden frem til 2020, idet variationer i markedspri-sen på el kan betyde, at niveauet i nogle år er højere, men i andre lavere end detteniveau. Dette dækker over en udvikling, hvor produktionen af støtteberettiget elpå den ene side stiger, hvilket omtrent modsvares af en stigende real markedsprispå el og bl.a. en lavere fastafregningspris til nye landvindmøller. Såfremt forvent-ningen om et omtrent konstant realt niveau for støtten til miljøvenlig elproduk-tion opfyldes, påvirkes konkurrenceevnen for dansk erhvervsliv isoleret set ikke afdette.Afslutningsvis bemærkes, at regeringen er fuldt opmærksom på, at omkostninger-ne til energi for dele af de konkurrenceudsatte erhverv udgør en væsentlig del afde samlede produktionsomkostninger. Derfor er det også et centralt element i af-talen af 24. april 2013 mellem regeringen, Venstre, Liberal Alliance og Det Kon-servative Folkeparti om En Vækstplan, at virksomhedernes betaling af energispa-reafgiften (CO2-afgift) på elektricitet afskaffes, så produktionsomkostningernenedbringes med ca. 1,4 mia. kr. årligt fra 2014 og frem, og at virksomhedernes be-taling af eldistributionsbidraget bortfalder, så produktionsomkostninger og admi-nistrative omkostninger ved betaling af eldistributionsbidraget nedbringes, sva-rende til en lempelse for erhvervslivet på 160 mio.kr. i 2014 faldende til 140 mio.kr. i 2020. Dertil kommer oprettelsen af en tilskudspulje på 75 mio. kr. årligt fra2014 og 2020, hvor elintensive virksomheder kan få et tilskud (svarende til en delaf deres PSO-betaling), hvis der indgås en aftale med Energistyrelsen om gennem-førelse af energibesparelser.
Med venlig hilsenBjarne Corydon